11/15/12 11:59
(http://www.klassa.bg/)

Недоверието към правосъдието е заради хората горе - в съда и политиката

Ще се закълне ли Венета Марковска като съдия от Конституционния съд - този въпрос коментира в „Преди всички" Иванка Иванова, ръководител на Правната програма на „Отворено общество", предаде бнр.
КС взема решения на ръба между политическото и правното и са много важни за отстояване на конституцията. Общественото недоволство от Марковска беше предизвикано от разминаване между нейните думи и казаното за нея. Не изключвам шумът около нея да продължи и след полагането на клетва. Не изключвам и да бъде поискано свалянето на имунитета й. Процедурата в закона дава достатъчно възможности предварително да се изчистят всякакви основания за скандали. Правният път не беше спазен. Народното събрание гласува за членовете си в КС, без да им задава въпроси. Без истинска дискусия не можем да бъдем сигурни, че отговарят на качествата за членове на КС. НС имаше достатъчно време да провери качествата на кандидатите. Едва след острата реакция на гражданското общество Марковска беше призована да подаде оставка. Беше ни даден ясен знак и от ЕК, че кадровите решения се наблюдават с особено внимание. Ние продължаваме да сме с позицията на страна втора категория в ЕС. Заради хората по върховете на съдебната система и по върховете на политиката, в Брюксел нямат никакво доверие към съдебната ни систем. Много ниско е и у нас общественото доверие и към съда, и към Народното събрание. Според проучване в интернет мнозинството смята, че Марковска трябва да се оттегли.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване