11/15/12 00:43
(http://e-vestnik.bg/)

Политологът Георги Коларов: Лидерите на украинските българи излагат цялата ни нация

Политическа разходка из Армения, Молдова, Беларус и Украйна

Георги Коларов. Снимка: от тв екрана

Георги Коларов е политолог, преподава в руски и арменски университети, както и във Варненския свободен университет. Обиколил е всички християнски бивши съветски републики. Автор е на книгите: „Мистика и тероризъм – кървавата смес на Сендеро Луминосо”, „Латиноамериканската левица в края на ХХ век между сандинизма и сандиризма” и „Левият радикализъм в Латинска Америка - социално-политически аспекти” (на руски език). Интервюто е излъчено в предаването „Колегиално” на радио Алма Матер Класик ФМ.


- Вие сте женен за арменка. Как се развива кризата с Армения и Азербейджан?

- Следих кризата отблизо. Бях пред унгарското посолство в Ереван, в момент, в който бяха скъсани дипломатическите отношения. Бях на митинга, на който бяха скъсани унгарските знамена. Става дума за това, че през 2004 година на натовски курсове в Будапеща един азербайджански офицер през нощта се промъква в стаята на един арменски офицер, докато той спи дълбоко и го убива с брадвичка. Затова получава справедлива присъда – доживотен затвор без право на помилване през първите 30 години. Но както е известно Унгария е в тежка икономическа криза и Азербайджан и Турция решиха да помогнат. Те изкупиха унгарските държавни облигации за 3 млрд. евро. Така спасиха страната от гръцкия вариант. С това е свързана рязката преориентация на унгарската външна политика и национална доктрина. Те вече се смятат за потомци не толкова на угорските народи, които са част от уралското семейство заедно с финските и самодийските народи, а на тюрките. И унгарските официални лица, когато пътуват до средноазиатските републики, до Азербайджан и Турция, споменават за общия си произход и културно-историческите си връзки. Цената на всичко това е 3 млрд. евро. Именно поради тази причина демонстрантите хвърляха дребни монети по стената на унгарското посолство в Ереван.

- Да се „поразходим” и в други бивши съветски републики – Молдова, Беларус и Украйна, където се проведоха избори. Съвсем наскоро протекоха избори в Гагаузия, знам, че там има и казаци и всички те са против Молдова да стане част от Румъния…

- Да започнем оттам, че преди година и половина бях официално поканен на иногурацията на президента на Гагаузия и там успях да се запозная с много молдовски и гагаузки политически лидери. Техният президент Михаил Фурмозал вече втори мандат управлява страната. Успях и да се запозная с най-богатия човек – Константин Симов, който произвежда вино и други алкохолни напитки. Това е традиционният бизнес на молдовците. В речта си при иногурацията Михаил Формузал каза следното – „За да оцелее молдовският щъркел (символът на страната) той трябва да се държи на двете си крила – Гагаузия и Приднестровието”. Аз напълно споделям това мнение. В Кишинев, в румъноезичната част на Молдова нямат обаче намерение да толерират тези малцинства – рускоезичното в Приднестровието, тюркоезичното и българоезичното в Молдова.

- Не ми е много ясно какво е различното между Молдова и Молдавия?

- Нищо. Това е една географска територия както Македония. Те най-вероятно ще се обединят с Румъния, тъй като населението е наистина румънско и за разлика от македонските българи те знаят, че са румънци и не са си губили никога самосъзнанието. Точно поради тази причина 2/3 от молдовските граждани, които говорят на румънски, искат обединяване с Румъния и съответно да станат граждани на ЕС. Останалите – това са рускоезичните – руснаци и украинци, българите и тюркоезичните, които не искат.

- Не съм много сигурен дали българите в Молдова не искат – те в известен смисъл вече са в ЕС… Да отидем и до Беларусия.

- Беларус е два пъти по-голяма от Молдова по население, а като територия още повече. Голяма ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване