11/21/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Гърция и кредиторите не се разбраха

 Министрите на финансите на страните от еврозоната не успяха да постигнат окончателно споразумение по спасителната програма за Гърция, след преговори, продължили близо 12 часа, съобщиха световните агенции. Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че преговорите за отпускането на транш от 31,5 млрд. евро за Атина ще се възобновят в понеделник. Много сме близки до решение, но трябва да се съгласуват редица технически детайли. На този етап е още невъзможно постигането на компромис между 17-те страни от еврозоната и Международния валутен фонд, отбелязва Юнкер. Срещата на Еврогрупата се превърна в среднощен трилър, тъй като на нея не бе постигнато споразумение за отпускането на следващия спасителен транш за Гърция, коментират вестниците в балканската страна. Драматична нощ за Гърция в Брюксел, пише в. Етнос", като подчертава, че маратонското заседание на Еврогрупата, продължило до 5 часа сутринта, е придобило обрат и че дебатите на него за отпускането на транша от 44 млрд. евро /това е сумата, включваща няколко транша накуп/ и отсрочката от две години за гръцкия дълг са протекли изключително бурно. В. "Вима" цитира председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който според изданието бил разочарован от срещата. Той уверил, че е имало разногласие между европейските министри и Международния валутен фонд за начина, по който гръцкият дълг да стане устойчив. "Нямам вече илюзии в Европа", казал Юнкер, като пояснил, че споразумение за гръцкия транш не е било постигнато, тъй като Германия, Холандия и Финландия не успели да намерят компромисно решение с МВФ относно стабилността на гръцкия дълг. В. "Та неа" коментира, че на срещата са се водили жестоки пазарлъци за гръцкия дълг. Изданията информират, че обсъждането на гръцкия въпрос ще продължи на следващото заседание на Еврогрупата на 26 ноември. В комюнике финансовите министри от еврозоната са приветствали усилията на Гърция и по-специално предприетите от нея мерки за излизане от кризата.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле казал, че обсъжданите аспекти на гръцкия проблем са били много сложни и че за това не е могло да бъде намерено окончателно решение. Според него един от тези аспекти се отнасял до недостига на финансов ресурс, който се оценява на 32 млрд. евро заради дадената на Атина отсрочка от две години за изпълнение на бюджетните цели и за обслужване на гръцкия дълг. Еврозоната трябва да намери начин за намаляване на гръцкия дълг, който заплашва да досигне 190 на сто от БВП на Гърция през 2014 г., казал Шойбле.

В. "Имерисия" обобщава, че Еврогрупата е прекъснала заседанието си, за да бъдат уредени някои от сложните теми от пакета, и че ще се събере отново в понеделник. Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард казала, че е бил отбелязан напредък, но трябвало да има малко повече напредък. Въпреки всичко траншът ще бъде даден на Гърция, иначе банките ще рухнат, казал лидерът на гръцката опозиция Алексис Ципрас в интервю за Ал Джазира. Въпреки че е част от европейския проблем, гръцкият проблем се решава с погрешна стратегия, смята водачът на партията СИРИЗА.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване