11/21/12 16:29
(http://radiomilena.com/)

Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”

Седеф, Мария, Ерос, Карина, Мелиса, Недьо, Дебора, Леонардо, Байрам – това са част от имената на децата от III “г” клас на СОУ”Любен Каравелов”, които се събират ежеседмично в клуб „Историята на моя род” под ръководството на своя класен ръководител Наталия Антонова.

Децата от клуба са от различни етноси и  изповядват различни религии. В училище обаче те се обединяват около каузата, че няма значение кой какви празници празнува-по-важното е те да бъдат споделени. Демонстрират го при представянето на празниците “Курбан байрам” и “Шекер байрам”.

След трескавата суматоха в началото 3-класниците притихват около кръгла софра, на която са подредени баница с локум, баклава, саралии, домашни сладки и бонбони, приготвени с логистичната подкрепа на баби и майки.

IMG 0569 1 Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”Момичетата са в пъстри оригинални носии, любезно предоставени от жители на селата Бата и Белодол, момчетата са с бели ризи и черни панталони.С кратки експозета се представя  историята на двата празника. Легенда за Курбан байрам, научена от баба и дядо разказва Седеф. Под звуците на типична фолклорна музика 3-класниците изпълниха изключително прецизно  два танца с оригионална хореография и предизвикаха овациите на гостите сред които бе и Ирина Велкова – пом.директор на училището.

В края на празника всички присъстващи се събраха около софрата и споделиха майсторски приготвените вкуснотии, както и идеята, че празниците обединяват хората от различни етноси и религии. Те им помагат да се опознаят взаимно, да станат по-добри и по-толерантни.

Клуб „История на моя род” работи по проект “Да направим училището привлекателно за младите хора” – училище за себеутвърждаване и подготовка за европейски хоризонти /УСПЕХ/ , а дейността му е обезпечена със средства по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”,съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

                                                                   Мара МОМЧИЛОВА

 Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”

bookmark Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”svejo Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”google Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”delicious Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”stumbleupon Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”facebook Ученици представиха в Несбър «Историята на моя род”Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване