11/22/12 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Денят на благодарността се сля с Черния петък

ДПА

Американци очакват отварянето на магазин в нощта преди Черния петък. Снимка: от тв екрана

Съединените щати отбелязват празник, който ги връща към корените им като съвременна държава, когато, както разказва легендата, в Плимут, Масачузетс, индианците уампаноаг споделили с европейските заселници празнично пиршество по случай края на жътвата.

Това станало през 1621 г., но близо четири столетия по-късно, когато много американци се борят за финансовото си оцеляване, празните трапези без пуйка за Деня на благодарността остро напомнят за икономическото разделение в страната. При положение, че над 46 милиона души живеят в бедност, социални кухни и благотворителни организации в цялата страна се полагат усилия да осигурят празнични блюда за нуждаещите се.

Някои, като Мартис Дейвис във Вашингтон, насърчават местните общности да извършват дарения. Дейвис съвсем сам организира инициативата “Орден на бутчето”, за осигуряване на домашно изпечени пуйки. Четиридесет и две пуйки хранят около 500 гости за Деня на благодарността в Евангелската спасителна мисия в центъра на Вашингтон - малка част от 45-те милиона пуйки, които американците ще изядат в четвъртък.

Идеята за даряване на домашно сготвени пуйки хрумва на Дейвис през 1981 г. След като разговарял с приятел, който работел за “Армията на спасението”, Дейвис разбрал, че повечето хора даряват (ако изобщо го правят) замразени пуйки, което затруднява благотворителните организации да приготвят храната на време за празника.

“Замисълът е да се участва. Милосърдието често се свежда до “Пиша чек” или “Правя дарения за Армията на спасението”, но хората рядко се включват лично”, отбелязва Дейвис.

За Деня на благодарността тази година Дейвис осигури печени пуйки, приготвени от 42-ма готвачи в района. “Четиридесет и двама готвачи ще сготвят ястие за осем или девет души, които те изобщо не познават”, казва той.

Дейвис не желае да се вдига шум около акцията. Така той може да се запознае с участниците и същевременно да остане анонимен. “Само доставяме храната, благославяме ги и си тръгваме”, казва Дейвис.

Подразделението на “Армията на спасението” във Вашингтон и района предоставя ваучери по 30 долара на 1300 семейства. Според говорителят Кен Форсайт това е съвсем нов подход. “Така семействата ще имат възможност сами да купят пуйката и останалите необходими продукти за празника си. Силно се надяваме, че това ще им създаде повече семейна атмосфера при подготовката на празничните гозби”, отбелязва той.

Тази година беше особено трудна за семействата в североизточните райони на страната, където възстановяването след урагана Санди продължава. Филис Дънлоп, говорителка на Общинската хранителна банка в Ню Джърси, казва, че броят на хората, които се нуждаят от помощ, се е удвоил и дори утроил в някои райони след Санди. Тя говори и за лек спад при даренията.

Хранителната банка раздаде тази година 30 000 пуйки, осигурени от компании. Дънлоп подчертава, че Санди със сигурност ще се отрази на местния бизнес и икономика, увеличавайки броя на онези, които имат нужда от подпомагане. Лятната суша затрудни допълнително работата на благотворителните организации, отбелязва Лари Зипин, директор на Хранителната банка за района на Блу Ридж във Верона, щата Вирджиния.

“Стана така, че цената на пуйките скочи”, каза Зипин пред местния вестник “Нюзлидър”. Миналата година плащахме по долар и седемдесет за килограм, а сега килограмът не пада под 2,80, понеже цената на фуража се увеличи драстично”, обяснява той.

Президентът Барак Обама официално помилва символично в Белия дом “държавната” пуйка, както и една “алтернативна” пуйка, предвидена в случай, че с птицата титуляр се случи нещо непредвидено. Двете животинки ще бъдат изпратени в историческото имение на президента основател на страната Джордж Вашингтон край река Потомак да си живеят мирно и тихо.

С Деня на благодарността по традиция започва и периодът на коледното пазаруване - консуматорска надпревара, която ярко контрастира с тежкото положение на хора, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване