11/23/12 20:03
(http://www.klassa.bg/)

Театроведката Кортенска присвоила 30 000 лв.

 Mирослава Кортенска, преподавател по театрознание, е откраднала не по-малко от 30 000 лв. от Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) и затова е била отстранена от длъжността експерт към този фонд.
 
За тези дейния е сезирана прокуратурата.
 
На пресконференция днес бе обяснено, че Изпълнителният съвет на фонда, който е структура при Министерството на образованието, младежта и науката, е предложил отстраняването на Кортенска на министър Сергей Игнатов за действия несъвместими с работата.
 
Тя е изнудвала членове на временни комисии и на служители, правила е рецензии от чуждо име, влизала е с чужда парола в електронна система за оценяване на проекти, подправяла е документи и противоправно се е облагодетелствала с пари.
 
Присвоила е 30 000 лева, казаха днес пред журналисти председателят на Изпълнителният съвет проф. д-р Рангел Гюров и управителят на Фонда Христо Петров.
 
И от Югозападния университет в Благоевград (който я е предложил за член на Изпълнителния съвет на ФНИ) се оплакали, че са се натъкнали на подправени от нея счетоводни документи. 
 
“Взимала съм, но не можете да го докажете”, казала Кортенска на едно от последните заседания преди отстраняването й. Думите й са влезли в протокола. 
 
Фонд "Научни изследвания" финансира научни и научно-приложни изследвания на стойност 21 млн. за срок от две години. Това беше съобщено на пресконференцията по повод публикации, включително и на самата Кортенска за нередности в класирането на проекти в конкурсната сесия.
 
Финансовият министър Симеон Дянков съобщи през май т.г. засериозни финансови нарушения във Фонд "Научни изследвания", установени при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). 
 
Проф. Гюров и управителят Петров разясниха процедурите по класиране и възражения на конкурсната сесия. Авторите на проектни предложения са кандидатствали съгласно обявените насоки на страницата на Фонда. Те са 1094 научни екипа от БАН, университети, висши училища и фирми, упражняващи и научна дейност. Общо исканата сума е над 386 млн. лв., при възможности на фонда 21 млн. лв.
 
Най-обстоятелствено беше обяснено как се извършват оценките на проектите. На първи етап - от комисия, съставена от главни експерти, с председател юрист-консулт, на втори етап - за качество от 12 временни експертни комисии, в които участват около 500 рецензенти. Членовете на комисиите и рецензентите са представители на научната общност.
 
Окончателното класиране и размерът на финансирането се извършва от изпълнителния съвет и се утвърждава от министъра на младежта, образованието и науката. Класирането е публично и се оповестява заедно с процедурата за възражение на страницата на Фонда (bulfund.com).
 
Извършва строг мониторинг на всички финансирани проекти и вече не допуска и не одобрява никакви молби за удължаване на срока и промени в работните програми на изпълняващите проекти, както се е правело през изминалите години.
 
Сега това допълнително е създало напрежение сред част от научната общност.
 
На пресконференцията беше подчертано, че се оценяват проектните предложения заради техните качества, а не по брой на световноизвестни учени в екипите. За първи път се стимулира участието на млади учени.




bgnes.com
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване