11/26/12 10:11
(http://www.klassa.bg/)

Кандидати за главен прокурор освиркаха делото САПАРД

Председателят на Пловдивския окръжен съд и кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, заяви че делото САПАРД не е трябвало да приключва по този начин.

Стойчо Ненков, прокуров по делото САПАРД оттегли протеста си срещу оправдателната присъда на Людмил Стойков и Марио Николов с обяснението, че делото е провалено от самото начало.

Сотир Цацаров пред БНР: Този спор в обществото, в правото, този спор на тези точно по това дело не трябваше да има точката или края, сложена по тоя начин. Това е моето убеждение. В тази страна има една върховна съдебна инстанция, която е в състояние да отсъди, грубо казано, кой крив и кой прав. Ако ние разполагахме с възможността да има решение на Върховния касационен съд, то щеше да сложи точка на всички спорове. Ако това решение потвърдеше позицията на Апелативния съд и, разбира се, на защитата, можехме да кажем и щяхме да кажем, провал на прокуратурата. Но оттеглянето на протеста минира възможността тази поляризация в тезите да бъде разрешена от този, чието решение не се коментира, а се изпълнява.

Другият кандидат за обвинител №1 Борислав Сарафов заподозря прокурор Стойчо Ненков в корупционни действия.

Борислав Сарафов: Не мога да коментирам доколко е правилно или не неговото решение за оттегляне на протеста, но принципната ми позиция, а тя е категорична по този въпрос, е, че когато е създаден екип, който работи по едно дело, екипният принцип на работа трябва да бъде водещ и той следва да се съобрази с общото становище на останалите членове на екипа. Което не е направил. Т.е. постъпката му е укорима в този аспект. Относно вътрешното убеждение, аз съм убеден, че то е наистина нещо много важно, никой от вас, както и аз не желаем магистрати да се произнасят по други съображения, а не съобразно вътрешното си убеждение. Ще направя едно уточнение обаче: Вътрешното убеждение на магистрата не трябва да противоречи на фактите. То трябва да бъде в кореспонденция с фактите, в противен случай остава съмнението за нещо гнило. Възможно е в този случай да става дума именно за такова нещо. Сиреч би могло да има и корупционни действия.


Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване