11/28/12 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Армията остава настрана от кризата в Египет

Ройтерс

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Протестиращите се върнаха на площад “Тахрир” и новият президент е на огневата линия, но военните, които до началото на тази година бяха в центъра на политическите турбуленции в Египет, сега стоят настрана и вероятно ще продължат да го правят.

Армията стои далеч от политиката, откакто през август президентът Мохамед Морси уволни висши генерали, включително фелдмаршал Хусейн Тантауи, който оглавяваше военния съвет, управлявал 16-месечния преход след свалянето на Хосни Мубарак.

Няма признаци това да се промени, макар Египет да се сблъсква с нова политическа криза след поредния дързък ход от страна на Морси, който този път разшири правомощията си. Тази стъпка предизвика буря от критицизъм и протести сред противниците на управлението на ислямиста.

“Военният съвет и въоръжените сили се оттеглиха от политическата сцена, след като предадоха властта на избрания президент”, каза египетски генерал пред Ройтерс, отказвайки да бъде назован, той като военните искат да избягнат всякакви публични изявления.

“Въоръжените сили се върнаха към естествената си роля да защитават страната”, каза той, допълвайки, че армията би се намесила единствено, “ако бъде призована да защити народа” при криза.

Това беше ехо на често повтаряното от армията изречение, че ще защити страната и ще се намеси единствено, ако поискат това от нея - нещо, към което според анализатори и дипломати военните вероятно ще се придържат, опасявайки се да не накърнят допълнително репутацията си, която пострада достатъчно през хаотичния преходен период под управлението на военните.

Докато военните бяха на власт много офицери се притесняваха все повече от засилващата се съпротива на ролята й, която едновременно подронваше авторитета й и заплашваше да нанесе щети на огромни бизнес интереси, казват анализатори и дипломати.

Това вероятно насърчи генерали от “задната редица” да подкрепят Морси, когато той прогони висшите офицери през август. Заедно с повишението си тези нови генерали дължат на Морси и лоялност.

“Военните са вън от картинката. Те не се месят в политическите въпроси”, казва Мохамед Кадри Саид, бивш генерал и ръководител на отдел за военни научни изследвания в каирския Център за политически и стратегически изследвания “Ал Ахрам”.

Според него нещата са се променили, когато Тантауи и началник-щабът на въоръжените сили Сами Енан са били прогонени. Тантауи беше министър на отбраната двайсет години при управлението на Мубарак. ЩЕ ДЕЙСТВАТ, АКО ПОИСКАТ ТОВА ОТ ТЯХ

“Въоръжените сили са предани на народа и страната”, каза на церемония по връчване на дипломи генерал Абдел Фатах ас Сиси - настоящ главнокомандващ въоръжените сили и министър на отбраната.

“Задачата на въоръжените сили е да защитават стабилността на страната във вътрешен и международен план”, каза той в изявление, цитирано от официалната информационна агенция по време на най-новата политическа криза.

Дипломати и анализатори допускат, че армията би действала само ако в Египет избухне бунт с мащабите на този, с който беше свален Мубарак. Протестите и насилието сега са далеч от това равнище.

Стотици бяха убити по време на бунта срещу Мубарак, когато протестиращите се биеха с полицията, докато на улиците не се появиха танковете на армията. При сегашната криза има само един убит до момента.

“Имам твърдото впечатление, че военните наистина са извън вътрешната политика, и очаквам евентуална намеса единствено ако избухне голям бунт, а дори и тогава това вероятно би станало само по настояване на Морси”, казва Илайджа Заруан, гост изследовател в Европейския съвет за международни отношения.

Може би за да покажат до каква степен искат да се дистанцират, когато военни самолети бръмчаха над Кайро в неделя по онзи зловещ начин, както в един момент в разгара на бунта срещу Мубарак, военните побързаха да заявят, че става дума за учение.

“Подозирам, че много офицери са се чувствали неловко армията да продължава да играе пряка роля ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване