11/29/12 10:47
(http://radiomilena.com/)

Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено село

54 300x200 Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено селоЗаместник областният управител на Бургас – Атанас Терзиев поде инициативата за възстановяване на заличеното през 1972 г. село Плазовец в Община Несебър. Целта е то да бъде електрифицирано и така обитателите му да живеят в нормални битови условия.  Заради заличаването му от картата в селото  няма електричество, въпреки че през него минават два далекопровода.  Днес Плазовец не съществува на хартия, но  в него има 20 души постоянно население и 70 къщи, както и новоизграждащи се малки вили, които са на  хора от вътрешността на страната. Това води до постепенно увеличаване на населението.  За да си осигурят отопление и осветление местните хора използват агрегати и срещат постоянни неудобства в бита си.

„Проблемът с липсата на ток може да бъде решен с възстановяването на статута на Плазовец като селищно образувание. Това се налага, защото от EVN не могат да монтират трафопост върху земеделска земя, каквато се води в момента територията на селото. Според мен е недопустимо в XXI  век хората там да живеят без електричество ”, каза Атанас Терзиев

Той се е заел с инициативата  селото да бъде възстановено и  електрифицирано.  Терзиев е провел разговори с ръководството на  EVN-Поморие и оттам са готови да съдействат като монтират трафопост, стига Плазовец да бъде признат за селищно образувание. Това може да стане с решение на Общинския съвет в Несебър.

„Местните хора дори са оставили терен на който  да бъде изграден трафопоста и са готови да помагат, стига Общинският съвет да вземе решение”, каза Атанас Терзиев.

Плазовец е едно от местата  в Община Несебър с потенциал за развитие на вилно селище. До селото, което се намира след Кошарица,  се стига лесно заради пътя , който води към телевизионната кула.  През летния сезон е изключително оживено, защото е включено в маршрута на джип сафаритата, които се организират за туристите от Слънчев бряг. Те идват, за да видят старинната крепост Калето, която според запознати  е от времето на древна Гърция.

„На ден през летния сезон идват по 50 джипа с туристи. Крепостната стена е изключително добре запазена, защото основите й стоят. Навремето тя е била затрупана и опожарена, затова, ако ни помогнат да я възстановим ще се превърне в археологическа забележителност. По време на турското робство камъни от нея са използвани за строежа на къщите в Плазовец”, казват местни жители. Сред тях се предават легенди, че преди векове селото им е било голям град. Жителите се надяват археологията в района също да бъде разработена, за да се създадат работни места.

 Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено село

bookmark Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено селоsvejo Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено селоgoogle Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено селоdelicious Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено селоstumbleupon Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено селоfacebook Атанас Терзиев поде инициатива за електрифициране на заличено селоСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване