11/29/12 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Височайши ексхумации - в миналото и днес

Ексхумацията на Тургут Йозал. Снимка: от тв екрана

Останките на бившия палестински лидер Ясер Арафат бяха ексхумирани с цел да се установи дали смъртта му е предизвикана от отравяне с полоний-210. Миналия месец със същите подозрения беше ексхумирано и тялото на турския президент Тургут Йозал (1927-1993). Преди огласяването на официалните резултати от експертизата се появиха публикации, че в останките са установени четири различни отрови, включително полоний-210.

Руската редакция на Би Би Си прави преглед на други случаи от историята, в които са ексхумирани останките на известни личности.

Оливър Кромуел

Водач на Английската революция, пълководец и държавник, той завършва живота си през 1658 г. и балсамираното му тяло е погребано с държавни почести в Уестминстърското абатство. След възстановяването на монархията обаче трупът е изваден и обезглавен.

Доколкото се знае, тогава изхвърлят останките в ямата край ешафода. Главата, набучена на кол, пък е изложена на показ край сградата на парламента. През 18-и век тя буди интерес сред колекционерите. Дълго време се носят слухове, че всъщност е било обезглавено друго тяло. През 1815 г. анализ потвърждава, че става дума за главата на Кромуел.

Джеси Джеймс

Прочут американски бандит от 19-и век, Джеси Джеймс ограбва влакове и плячкосва банки цели 14 години. През 1882 г. е убит от доскорошен другар, полакомил се за обявената награда. Из страната тутакси плъзват слухове, че смъртта на Джеси Джеймс е инсценирана и престъпникът е жив.

Останките му са ексхумирани през 1995 г. Проби от ДНК, сравнени с ДНК на негови роднини, потвърждават, че в гроба е положен самият Джеси Джеймс.

Хайле Селасие

Останките на Хайле Селасие Първи, последния император на Етиопия, са ексхумирани през 1992 г., след като ги откриват заровени под пода на тоалетна в един от дворците в Адис Абеба.

След 45-годишно управление през 1974 г. Селасие е свален от Менгисту Хайле Мариам, който установява в Етиопия марксистка диктатура. Бившият император, държан под стража, умира след година в един от местните дворци. Мнозина смятат, че е убит. Четвърт век след смъртта му - през 2000 г., тялото е препогребано в катедралата “Св. Троица” в Адис Абеба.

Евита Перон

Тялото на Евита - съпруга на бившия аржентински президент Хуан Перон, е балсамирано, но след военния преврат в средата на 50-те новите власти решават да заличат спомена за нея. Трупът е откраднат посред нощ от седалището на местната синдикална конфедерация; властите обаче явно нямат идея какво да правят с останките.

Балсамираното тяло на Евита прекарва доста дълго време в микробус, паркиран на една улица в Буенос Айрес. После го крият зад екрана в местно кино, в канализацията, дори в сградата на разузнавателното министерство. През 1957 г., след тайна намеса на Ватикана, жената е погребана в Милано. Върху надгробната плоча е изписано чуждо име. Скоро по стените на сградите в Буенос Айрес се появяват графити с въпроса “Къде е тялото на Евита Перон?”.

През 1971 г. ексхумират останките и ги изпращат на Хуан Перон, живеещ в изгнание в Мадрид. Две години по-късно той отново е избран за президент на Аржентина, но скоро след това почива. Третата му съпруга Изабел нарежда тялото на Евита да бъде върнато в родината. Днес то почива в семейната гробница - в добре защитен, досущ като бункер, подземен параклис.

Чарли Чаплин

Двама престъпници открадват тялото на Чарли Чаплин от гроба му през 1978 г. Заравят го в полето и искат откуп от адвоката на Чаплин.

Похитителите, бежанци от Полша и от България, са арестувани, а останките - върнати на гробищата в швейцарското село Корсие сюр Вевей, където великият артист прекарва последните 25 години от живота си. Този път ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване