11/29/12 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Позвъних на 112 – от умрял писмо да чакаш… В МВР не си знаят задълженията

Колите на улицата са беззащитни, особено нощем. Полицията не реагира на повикване. Снимка: e-vestnik

Посред бял ден, около 12:30 часа, паркирах с колата си до блок 41А в ж.к. „Овча купел” 2. На слизане видях, че автомобилът до мен е със счупено предно дясно триъгълно стъкло и свалено наполовина стъкло на същата врата.

Вътре в автомобила се виждаха парчета стъкло, отворена жабка с вещи в безпорядък в нея и на пода под нея. На мястото на аудио уредбата се виждаше дупка със стърчащи от нея кабели и счупена част от панела на таблото на автомобила.

Като съвестен гражданин позвъних на 112. Обясних на служителката, че вероятно става дума за престъпление, посочих номера на автомобила – С 0025 КВ, марка, модел, цвят – Фолксваген Поло, тъмно син, къде точно е паркиран.

Служителката записа имената ми и ме попита кой е собственик на автомобила. Уви, не знам кой е, отговорих. След разговора напуснах мястото, уверена, че съм си изпълнила гражданския дълг и органите на МВР ще вземат необходимите мерки.

Около 14:30 часа се върнах отново на мястото и с изненада установих, че разбитият автомобил е си е още там в същото състояние. Позвъних отново на 112, помолих служителката да ме уведоми за предприетото във връзка с обаждането ми по-рано. Тя ме помоли да изчакам и ме свърза с дежурния офицер в 6-о РУП – МВР.

Не мога да му посоча името, тъй като той не ми ги съобщи. Обясних и на него, че около два часа по-рано съм подала сигнал и не виждам нещо да е предприето. Затова моля да ми обясни каква е причината.

Отново ми зададоха въпроса собственик ли съм на автомобила и познавам ли го. След като отговорих, че нито съм собственик, нито го знам кой е, дежурният ме уведоми, че лично той е направил справка за автомобила и тъй като собственикът не е посочил телефон за контакт, нямало как да се свърже с него и да предприеме каквото и да било.

В разговора на няколко пъти дежурният питаше: „Госпожо, според вас какво да направим?”

Останах възмутена от разговора, и като юрист, практикуващ в областта на наказателното право, и като гражданин, който си дава сметка, че може да се окажа в същата ситуация. Обзе ме чувство на безпомощност в сблъсъка ми с МВР.

Имам претенциите да съм наясно какво представлява престъплението от общ характер и как трябва да се реагира от МВР при съобщение за такова престъпление. В подобна ситуация волята на собственика няма никакво значение дали ще бъде предприета проверка и разследване на извършеното престъпление.

Още по-малко пък това зависи от намирането на собственика (за което в случая не бяха направени каквито и да било усилия) или присъствието му на място.

Озадачена от това, че има хора в полицията, които не си знаят функциите и задълженията, написах сигнал до МВР, да вземат необходимите мерки. Оттогава минаха 10 дни. Все още чакам да ми отговорят или да ме потърсят.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване