12/01/12 10:46
(http://www.klassa.bg/)

Антарктическо езеро предлага ключ към извънземния живот

Откриването на микроби, които процъфтяват в солените води с минусови температури в езеро в Антарктика би могло да подкрепи вероятността за съществуване на живот на ледените луни на Слънчевата система, съобщи Би Би Си.
Изследователи са открили общност от микроорганизми, живеещи в тъмните води на езерото при температура -13 градуса по Целзий.
Освен това според учените тези форми на живот в езерото са били напълно изолирани от външния свят в продължение на 2800 години.
Езерото Вида - най-голямото от няколко уникални езера, намиращи се в сухите долини Макмърдо, не съдържа кислород, средата му е киселинна и в по-голямата си част замръзнала и притежава в най-висока степен азотен оксид в сравнение с който и да е друг естествен воден басейн на Земята. Солената течност, която е около шест пъти по-солена от морската вода, прониква през ледената среда.
По време на проучвания през 2005 г. и 2010 г. били извадени ядра на лед от езерото, събрани проби от солената течност от замръзналия материал и оценена възможността във водата да съществува живот.
За да се избегне замърсяване на тази изолирана екосистема, изследователите използвали строги процедури и специализирано оборудване и работили в сигурни, стерилни палатки.
Изобилието от различни химични съединения, съдържащи се в езерото, довело изследователите до заключението, че химичните реакции между солената вода и богати на желязо седименти под нея произвеждат азотен оксид и молекулярен водород.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване