12/04/12 04:36
(http://www.klassa.bg/)

„Индипендънт”: Ракети на НАТО ще защитят Турция от сирийска химическа атака

НАТО се очаква да одобри изпращането в Турция на батареи от ракети „Пейтриът” до границата със Сирия на фона на опасенията, че режимът на президента Башар Асад може да предприеме атаки с използването на своите запаси от химическо оръжие. Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен изрази увереност, че страните-членки на министерската среща в Брюксел ще одобрят молбата на Турция за изпращането на ракетните системи, което може след това да бъде извършено „за броени седмици”, пише вестник "Индипендънт".
Расмусен подчерта, че разполагането на ракетите е „чисто дефанзивна, а не офанзивна” мярка. Въпреки това решението може да предизвика обвинения, че западните страни рискуват да бъдат въвлечени в продължаващата 22 месеца кървава гражданска война, както и че във връзка с конфликта се поляризират международните отношения.
Русия, която подкрепя режима в Дамаск, разкритикува плановете за изпращане на ракети „Пейтриът”. Руският външен министър Сергей Лавров ще посети Брюксел и се очаква още повече да подсили възраженията на своята страна. Иран, който е друг поддръжник на Асад, също е силно критичен към тази стъпка, като обвини НАТО, че „тръгва по пътя на агресията”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване