12/04/12 15:13
(http://www.klassa.bg/)

Потребителски рейтинг на банките подготвят експерти

 Потребителски рейтинг на всяка банка в България ще подготвят експерти и той ще е готов приз пролетта. Основните цели, които си поставят организаторите на проекта в лицето на Любомир Христов, Васил Кендов, Пламен Недев и Марин Маринов, са изготвяне на рейтинг за прозрачността в дейността и условията на всички представени в България банки, съобщи Еxpert.bg. Между другите критерии е информирането на потребителите на кредитни услуги за възможността да получат важна пред-договорна информация, както и запознаване на потенциалните кредитоискатели с желанието на конкретната банка да комуникира с тях преди подписването на договор.

 

Рейтингът ще показва отвореността на съответната банка към клиентите, добрите и евентуално лошите практики, адекватната комуникация при възникнали проблеми, както и спазването на българското и европейското законодателство. В петък изготвянето на проектът ще стартира ще стартира официално, като рейтингът ще се изготвя на базата на информация, събирана от потребители, която след това ще се оценява. Любомир Христов е един от експертите, които предложиха законодателни промени по отношение на работата на банките у нас.

 

Христов настоява за отмяна на законодателен текст, позволяващ на банките да отнемат имот по облекчена процедура (чл. 417, т.2 от Гражданско-процесуален кодекс). Друго предложение на Христов касае създаването на орган, който да упражнява надзор по отношение на действията и поведението на банките - т. нар. "финансов омбудсман".

 

Друго съществено предложение е да се изготви Закон за фалита на физическите лица. Това е важно, за да стане ясно кои са кредитополучателите, които не искат да си връщат заемите и тези, които не могат.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване