07/25/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

МРРБ ще избира банките, които кредитират санирането

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще организира конкурс за банките, които ще дават кредити по програмата за саниране на жилищата, обяви вчера министър Росен Плевнелиев. Той участва в проверката на ремонта на сграда в центъра на София. Основните критерии, по които ще се избират трезорите, са предложените най-ниски лихви и най-изгодните гаранции за кредитите. Не мога да определя лихвите, защото това е въпрос на състезание, а и това не е по правилата министър да казва условията, заяви Плевнелиев. Всички банки ще бъдат поканени за участие. Плановете на регионалното министерство са процедурата да започне през септември, а договорите с банките да бъдат сключвани от декември тази година.
Нашето участие ще зависи от общите условия, които ще бъдат предложени, коментира Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК. По думите й МРРБ ще поеме обезпечаването на риска, но финансовата част все пак остава за банките.
Ако банките не искат да се включат в програмата за саниране на жилищата, МРРБ ще даде парите от гаранционния фонд като директни кредити, уточни Росен Плевнелиев. Плановете на ведомството са 13 млн. лв. да бъдат използвани за гаранционен фонд към банкови или други финансови институции, които да отпускат ниско лихвени потребителски кредити. Парите ще бъдат за хората, които не могат да осигурят средства за съфинансиране.
Друго условие на МРРБ към банките е да осигурят поне 7 млн. лв., към 13 млн. лв., които ведомството отделя за гаранционен фонд, съобщи зам.-министърът Лиляна Павлова. Тя обясни, че банките, които ще бъдат избрани, ако не могат да отпуснат кредит, могат да бъдат гарант пред други институции, които да го дадат. Общо 63 млн. лв. се отпускат по оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) за саниране на многофамилни жилища. От тях 50 млн. лв. ще бъдат дадени като директна субсидия, а останалите 13 млн. лв. ще се използват за гаранционен фонд. Парите, с които гражданите ще се подпомагат, са 50 % от цялата сума, необходима, за да се санира един апартамент. Кредитите, които трябва да бъдат отпускани, са между 3000 и 5000 лв. Не очаквам за такива суми банки, които искат ипотека на жилището, да бъдат одобрени, коментира Плевнелиев.
Столична община ще подарява на хората, които се включат в програмата за саниране, рехабилитация на зелените площи пред сградата. Това се прави пилотно в София, но съм убеден, че и другите общини ще се включат в инициативата, каза Плевнелиев. Той обясни, че средствата, които ще бъдат вложени в обновяването на градинките, ще се отпускат от бюджетите на общините. Над 13 млн. лв. са дадени до момента за саниране на частни сгради по програмата за демонстрационното обновяване на многофамилни жилища по Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Това е общата вложена сума, от тях има държавни субсидии от бюджета на регионалното ведомство, пари на районните общини и гражданско съфинансиране. ПРООН плати за мениджмънта. И в новата процедура, която се подготвя по ОПРР, държавата ще поеме разходите за проджект мениджъри, конструкторно обследване и енергийни одити на жилищата. „Гражданите няма да могат само са подготвят проектите, така че да се постигнат технически стандарти, да се отговори на всички правила и изисквания, за да бъдат признати накрая разходите“, коментира Цвета Наньова, главен консултант на проекта ПРООН. Досега по проекта са обновени 27 сгради, в момента се работи по още 21 и тече подготовката за работа по последните 2 жилища.


Събарят четири нерегламентирани басейна в Бургаско

Четири обекта са премахнати в областта Ченгене от регионалното звено на Дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас, съобщи Георги Георгиев, директор на РДНСК-Бургас, предаде агенция „Фокус“. По думите му има нова проверка на абсолютно всички басейни там, където общините са забавили въвеждането в експлоатация и разпореждането на строежа на водното съоръжение. Точният брой на нерегламентираните басейни ще бъде ясен в края на месеца, когато приключи самата проверка. Засега има над 20 такива обекта в нарушение. След като се установят нарушенията, глобата за физически лица е от 1000 до 5000 лева, а за юридически - наказателните постановления са над 5000.


Mнения

Проф. Димитър Назърски, член на УС на Българската асоциация за изолации в строителството: Псевдосанирането намалява енергийните разходи с 20-30 %
Изолацията на сградите, която в момента е много актуална, може да се определи като псевдосаниране. При него енергийните разходи на жилището падат с 20- 30 %. При качественото саниране сметките могат да намалеят и с 45-50% . Санирането, което се направи по програмата ПРООН, е според най-добрите практики в бранша, но за съжаление е капка в морето. ПРООН имат документи, които аз съм виждал и доказват постигната енергийна ефективност. Всички останали изолации са нерегламентирани, затова са и тези кръпки по сградите. Те са правени без проекти и изследвания за енергийна ефективност. Хората се съгласяват да им се постави тази изолация, защото е евтино. Всяко едно саниране, за да е ефективно, трябва да се прави с проект след предварително обследване. В противен случай се получава фасади с налепени по 2 и 3 см пенополистирол, а гражданите се заблуждават, че са спечелили от това „саниране“. Такова нещо не се прави никъде в света. Изолации поставени тук-там на отделни апартаменти са гледка, която може да се види само в България. Компетентните органи трябва да решат каква е икономическата полза от санирането, за да се стимулират хората. Правилният път е да се направи една еднократна инвестиция между 5000 и 6000 лева, от които държавата да поеме една част и да се постигне оптимизация на разходите. Това вложение се връща многократно във времето и това трябва да бъде много добре разяснено на гражданите.

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк: Трябва да се намери баланс между обществения и частния интерес

Концептуално е много хубаво да има държавна гаранция, която да подкрепи идеята за саниране. Но е важно как ще бъде изпълнена. Има държави, в които това по един или друг начин е направено. В България, докато идеята за саниране не бъде детайлизирана в един конкретен план, коментарите ще бъдат много трудни. Трябва да бъде намерен балансът между интересите на държавата, обществото и банките. Като цяло предложението за гаранционен фонд е добро, но по-важно е да се види как то ще бъде реализирано. Рано е да говорим за участие в тази процедура, защото все още няма нищо конкретно. Не трябва банките да поставят условия. Необходимо е институциите, които искат да участват в този процес, и държавата да обсъдят заедно цялостен механизъм за неговото финансиране.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване