12/07/12 22:14
(http://e-vestnik.bg/)

Енергийните надежди на Гърция

в. Пондики 

След като Гърция е “черна дупка”, населена с лентяи, неспособни, крадци и измамници, защо не я оставят да произвола на съдбата? Защо настояват страната ни да бъде спасена по този начин? Откъде ще си вземат парите, които ни дават само и само за да изплатим старите заеми и да се запазят договорите и спасителните споразумения?
Гръцките дипломатически неволи в Егейско море (гръцко-турските) са известни на всички, тъй като са част от съвременната ни история. За енергийното богатство в региона се е писало много.

Наред с недоказаните до момента твърдения за наличието на енергийни залежи, чието разпределяне възпрепятства нормализирането на гръцко-турските отношения, има и осезаем резултат от това противопоставяне - постоянен американски надзор в целия регион.

Казано с по-прости думи, чрез механизма на НАТО, който напълно се контролира от американците и в който членуват Гърция и Турция, Егейско море преди всичко е един американско-натовски операционен коридор, в който не може да се случи нищо без съгласието на Вашингтон.
Това, което казваме, е известно, както е известна и финансовата стойност, която има за страната курса на въоръжаване поради задълженията към Алианса и заради защитата от Турция.

Това, което доскоро, до момента, в който страната не беше застрашена от фалит, беше значително неизвестно на много хора - са енергийните надежди, които крие Гърция южно от остров Крит и в Йонийско море. Трябва да се отбележи един съвпадение - проучването за оползотворяването на това богатство съвпадна с икономическия трус на страната. Съвпадна със споразуменията и кредитните договори за обслужване на стари заеми. И нещо повече, започването на проучването съвпадна със създаването на фонд, в който да влиза държавното богатство, за да се изплащат заемите, които отзивчиво ни предоставят приятели ни лихвари.

И ако някои продължават да смятат, че ситуацията с гръцките енергийни източници е като в поговорката “гладна кокошка просо сънува”, нека хвърлят око на доклада на Дойче банк. Според него подводните залежи на природен газ южно от остров Крит се оценяват на 427 милиарда евро. Те биха донесли на държавата 214 милиарда евро или 107 на сто от сегашния брутен вътрешен продукт.

Германската банка подчертава, че резултатите от сеизмологичните изследвания, които вече са започнали, се очакват през 2013 г. Ако отговорят на първоначалните геологически оценки, изследвания на гръцки и чуждестранни учени, то реалната им стойност на залежите ще е 430 милиарда евро.

При положение, че 25 процента от тях по правило се насочват за покриване на стойността за извличане на природния газ и други 25 процента са печалбите за компаниите, които поемат тези дейности, се изчислява, че 50 на сто от тях или 214 милиарда евро са чистата полза за гръцката държава.

Тази сума съответства на 107 на сто от брутния вътрешен продукт и се очаква да започна да “тече” близо до момента, когато е заложено да бъде постигнато намаляване на дълга като процент от БВП - 120 на сто през 2020 г. Както се посочва в доклада, обикновено са необходими между 8 и 10 години, за да започне търговско оползотворяване на залежите и потокът на пари.

С прости думи, никой не дава пари даром….

БТА

Публикувана на 12/07/12 22:14 http://e-vestnik.bg/16327/energiynite-nadezhdi-na-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване