12/07/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Могат ли САЩ да изолират въоръжените ислямисти в Сирия

в. Уолстрийт джърнъл

Администрацията на Обама и съюзниците й увеличават усилията си да отслабят сирийските бунтовници, за които смятат, че са свързани с Ал Каида и други екстремистки групировки, в момент, когато битката за сваляне на президента Башар ал Асад изглежда започва да постига успех, казаха американски и европейски представители.

Американското министерство на финансите се готви да наложи санкции на една от милициите, които се борят срещу Асад, наричена “Джабхат ан Нусра”. Санкциите забраняват на американски компании да правят бизнес с нея и замразяват активите й в САЩ. Американски представители казаха, че определянето й за чуждестранна терористична организация е имало за цел да изпрати послание на опозиционната коалиция и близкоизточните правителства, че Вашингтон няма да приеме радикални ислямистки сили да играят важна роля в каквото и да е правителство след очакваното падане на Асад от власт.

Ръководените от САЩ ходове за придаване на определен облик на въстанието ще бъдат във фокуса на обиколката на държавния секретар Хилари Клинтън идната седмица в Близкия изток, където тя ще посети международна конференция в Мароко, за да подкрепи новия единен представителен орган на бунтовническите сили, наричан Национална коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили (НКСРОС). Организацията има за цел да обедини политическото и военното командване на опозицията.

Американски и европейски представители казаха, че през последните седмици те са засилили контактите с опозиционните бойци, обединени рехаво в Свободната сирийска армия, за да ръководят по-добре притока на хуманитарна и логистична помощ в арабската страна. Европейските правителства в частност даваха пари в брой директно на местни бунтовнически съвети, вместо да минават през сирийски организации в изгнание, за да изолират още повече екстремистите.

“Налице са динамика и импулс, които не бива да губим”, каза високопоставен европейски представител, участващ в усилията. Администрацията на Обама се очаква да ускори признаването на НКСРОС като единствен представител на сирийския народ по време на визитата на Клинтън в Маракеш, казаха американски представители.

Американски и европейски служители изразиха убеждение, че битката за сваляне от власт на Асад навлиза в решителна фаза. Бунтовнически сили контролират обширни части от Северна и Източна Сирия и започнаха да осигуряват услуги на местните жители. А през последните седмици опозиционни милиции наближават сирийската столица Дамаск, заплашвайки контрола на държавата над международното летище.

Западни представители казаха, че слабостта на Асад подчертава нуждата да се обедини опозицията под общо командване и да се ограничи влиянието на екстремистите. В момента Вашингтон, Европа, Израел и арабските столици са обзети от две основни опасения - че Сирия може да изпадне в хаос след падането на Асад или че властта може да бъде узурпирана от ислямистки сили.

Ислямистките милиции се смятат за особено добре въоръжени и агресивни. А американски представители са убедени, че “Джабхат ан Нусра” е сред бунтовническите сили, използващи самоубийствени нападения в кампанията си, при които бяха убити много цивилни. “Насърчаваме всички отговорни действащи лица да се обявят против екстремистите и да се разграничат от тях, които искат да откраднат сирийската кауза и да я използват за собствени цели”, каза американски представител, работещ по проблемите на Близкия изток.
Санкциите срещу “Джабхат ан Нусра” са до голяма степен символични, защото се смята, че групировката не разполага с никакви пари или активи, които могат да бъдат взети на прицел в САЩ, макар че Вашингтон може да постави в черния си списък чуждестранни компании и лица, за които смята, че я финансират.

Но санкциите може да усложнят отношенията на САЩ с ключови страни от Близкия изток като Саудитска Арабия и Катар, които според американски и европейски дипломати директно доставят оръжия и пари на ислямистките бойци. Служителите не казаха дали парите от тези или други арабски страни достигат до “Джабхат ан Нусра”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване