12/07/12 14:41
(http://www.klassa.bg/)

Пловдивският университет подкрепи кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор, БХК - против

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” подкрепя председателя на Окръжен съд-Пловдив Сотир Цацаров за главен прокурор. Това става ясно от становище на висшето учебно заведение, поместено на сайта на ВСС в раздела „Избор на главен прокурор”.

В препоръката на ПУ „Паисий Хилендарски” се посочва, че Юридическият факултет на вуза има активна съвместна дейност с Окръжен съд-Пловдив, както и лично със Сотир Цацаров. Между Юридическия факултет и съда има подписан договор за сътрудничество, който „обединява усилията на двете страни за развитие на научния потенциал и най-вече за придобиване на практически умения от студентите в Юридическия факултет”.

Окръжен съд-Пловдив всяка година предоставя условия за провеждане на задължителната учебна практика на студентите по право, както и съдебни зали - за провеждане на учебни процеси и други обучителни мероприятия. При тържествените церемонии по връчване на дипломите на студентите вече е традиция председателят на ОС-Пловдив да отличи с "Почетен знак на съда" студентите с отличен успех, се съобщава още в становището в подкрепа на кандидатурата на Сотир Цацаров. Документът е подписан от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски” доц Запрян Козлуджов, както и от декана на Юридическия факултет проф. Дарина Зиновиева.

Отрицателно становище срещу кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор е депозирал Българският хелзинкски комитет (БХК) в деловодството на ВСС, става ясно от сайта на неправителствената организация.

"Не считаме, че господин Цацаров е подходящ за главен прокурор. По наша преценка той няма изискуемите високи професионални качества. Това е така, защото той няма дължимото разбиране и уважение към върховенството на закона и конституционните права на личността, а без това юристът не е добър”, се посочва в становището на БХК. Между доводите в подкрепа на тезата си, от БХК посочват коментарите на самия Цацаров, че като председател на Пловдивския окръжен съд съдия отстоява "по-твърдата наказателна политика на съдилищата в Пловдив", редовните му съвещания с местни ръководители на полицията и обвинението, за постигане на "институционално единодействие срещу престъпността", както и това, че „поне от 2 години открито е фаворит на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов".
От БХК заявиха, че са против кандидатурата на Цацаров заради множеството осъдителни присъди на Пловдивския окръжен съд.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване