12/07/12 06:30
(http://www.klassa.bg/)

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Съвременен Китай все-повече започва да прилича на конфуциански, отколкото на комунистически, а съвременната политика отразява принципите на династическото управление от миналото, коагто принцовете с помощта на икономически и военни ходове са можели да образуват съюзи с различни фракции, пише вестник „РБК Дейли”.
На тази форма подхожа най-много сегашният генерален секретар на комунистическата партия, Си Цзинпин, син на един от десетте маршала на Мао Дзе Дун, уважаван и до днес.
Политиците в пекин са убедени, че техния икономически модел на развитие е най-верен, ЕС се е отклонил от верния път, а САЩ действа вяло.
Всъщност кейнсианската икономика е открита от китайския император Ци Шихуан Ди. Процъфтяването на страната при неговото управление лежи на основата на мащабни инвестиции в основните средства за производство и мащабни проекти. Строителството и реконструкцията на Великата китайска стена до голяма степен е целяло стимулиране на икономиката. Същото китайските власти са целели и при подготовката на Олимпиадата през 2008 година.
Подкрепата за правителството и в бъдеще ще зависи от подобни проекти.

***
Брюксел. Нивото на безработица в еврозоната достига 11.7%, като при младежите до 25 години достига 23.9%, пише вестник „Коммерсант”.
Около 30% от младежите са безработни повече от година, което изправя европейските чиновници пред риск от „маргинализация на населението”.
На този фон Европейската комисия предлага да обезпечи младежите с гарантирана заетост.
„Пакетът от мерки трябва да помогне на правителствата на страните-членки да обезпечат със заетост младите хора в реалната икономика. Ако тези мерки не бъдат предприети последствията ще бъдат катастрофални”, се казва в коментари на ЕК.
Отговорността за изпълнението им ще бъде предоставена на държавните правителства, но от европейския бюджет ще бъде осигурено допълнително финансиране.

***
Москва. Одобрението на „акта Магнитски” ще окаже негативно влияние на сътрудничеството между Русия и САЩ, пише вестник „Росийская газета”.
Документът предвижда визови ограничения за всички руски граждани съпричастни към нарушаване на правата на човека.
„Решението на американския Сенат, което предвижда визови и финансови санкции против някои руски граждани е театър на абсурда. Дали пък във Вашингтон не са забравили коя година е и смятат, че Студената война не е приключила?”, отбелязват представители на министерството на външните работи на Русия.
„Американците преподават много странен урок по демокрация на човечеството. Подобен жест не може да бъде разглеждан по друг начин освен като антируски”, заявява членът на президиума на генералния съвет на партия „Единна Русия”, Андрей Климов.

***
Взгляд. Капсула на времето” от 1968-ма година е намерена на територията на бизнес център в Москва, пише вестник „Взгляд”.
Капсулата е заложена от работниците от фабриката за щампи и съдържа писмо адресирано към „комсомолците от 21-ви век”.
В писмото работниците от фабриката се хвалят с преизпълнението на плана, заявяват, че техният труд е приятел и помощник в умножаването на богатствата на родината и завещават на техните наследници да се трудят за благото на отечеството.
Писмото ще бъде изложено в една от сградите на бизнесцентъра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване