12/07/12 22:02
(http://e-vestnik.bg/)

Противогаз за Асад

Американското разузнаване е открило признаци, че властите в Сирия се готвят да използват химически оръжия. Тази новина се появи сред съобщения за множество успехи, постигнати от сирийските въстаници из страната. Наред с други информации това стана повод да се говори, че Западът може да се намеси директно в сирийската гражданска война и режимът на Башар Асад наближава своя край.

Сирийските военни са започнали да вадят от складовете химически боеприпаси и да ги разпращат из страната - това се разбра преди няколко дни благодарение на източници в разузнаването на САЩ. Почти по същото време бе съобщено, че инженери химици събират на едно място съхранявани отделно компоненти за производство на зарин - високотоксичен нервнопаралитичен газ.

След новини от този род често научаваме, че всъщност са били непотвърдени слухове. Сега обаче ситуацията изглежда сериозна. Лидери на САЩ, Евросъюза, НАТО, ООН и дори на Русия предупредиха Башар Асад, че използването на химически оръжия е абсолютно недопустимо. В отговор Дамаск заяви: “Дори ако въпросните оръжия наистина съществуваха, в никакъв случай не бихме ги използвали срещу сирийци”.

Вместо да успокои духовете, това изявление предизвика обратен ефект: западни политици, военни и журналисти съзряха в него намек, че “естествено няма да посегнем на свои хора, но колкото до чужденците - ще видим”. И всички веднага си спомниха, че според официалната версия Дамаск води борба тъкмо срещу “чуждестранни терористи”, които действат “по заповед от САЩ и Израел” и се промъкват в Сирия “от територията на Турция”. Сиреч мишени за сирийските газове - иприт и зарин, колкото щеш.

Това, не ще и дума, взе леко да нервира съседите на Сирия, най-вече Турция и Израел. Анкара моментално помоли за закрила партньорите си от НАТО. На спешно заседание в Брюксел бе взето решение пактът да изпрати в Турция десетина батареи за ПВО “Пейтриът”, способни да свалят не само самолети, но и балистични ракети (включително с химически бойни глави).

Израелците реагираха на заплахата в традиционния за тях регистър. Ерусалим поиска Йордания да отвори въздушното си пространство за бомбардировачи, които биха могли бързо и евтино да стрият на прах сирийските складове с оръжия за масово унищожаване. Йорданците впрочем все още се опъват - от страх, че някаква гадория, например “етилов естер на диметиламида на цианофосфорната киселина”, ще вземе да падне с дъждовете в района на Аман.

Обаче стига израелското разузнаване да открие признаци за готвено изстрелване на сирийски балистични ракети, сто на сто никой няма да пита Йордания за каквото и да било: при всяко положение бомбардировка ще има. Засега нищо не подсказва подобно развитие, но ситуацията в Сирия твърде бързо се мени.

В северната част от страната въстаниците бележат победа след победа. Правителствените войски са изтласкани от границата с Турция, пътищата за снабдяване на силите са блокирани, попълнения не идват, постоянно не достигат горива и боеприпаси.

Опозиционерите вече умеят да боравят с преносими зенитно-ракетни комплекси и почти всеки ден свалят по някой хеликоптер и или самолет. Всяка седмица идват съобщения за една-две превзети и разграбени военни бази, а на 26 ноември въстаниците завладяха ВЕЦ “Техрин” - една от най-големите в Сирия. Провинциите Идлиб и Алепо де факто са вече самостоятелни и не се подчиняват на Дамаск.

Положението в столицата не е много по-добро. Експлозиите и престрелките в центъра на града са нещо обикновено. Ситуацията в покрайнините денем се контролира от правителствените сили, а нощем - от въстаниците. Стигна се дотам, че опозиционерите фактически оставиха столицата без международно летище, като препречиха главната магистрала към него от Дамаск. Властите заявяват, че летището работи “в нормален режим”, но дори и най-заклетите оптимисти от “Иджипт еър” вече не изпълняват полети до него.

На този фон “лицето на режима” - прессекретарят на сирийското външно министерство ...

Публикувана на 12/07/12 22:02 http://e-vestnik.bg/16325/protivogaz-za-asad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване