12/08/12 14:03
(http://e-vestnik.bg/)

Бенямин Нетаняху: Палестинците искат колкото се може повече цивилни жертви, за разлика от нас

Интервюто на Бенямин Нетаняху за в. Велт под заглавие “Палестинците искат държава без мир”

Бележка от Милен Радев, редактор на “Де Зората” - Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети Берлин за традиционните правителствени консултации Израел – Германия. Вечерта преди заседанието по покана на Ангела Меркел двамата вечеряха в ограничен кръг в канцлерството. От самата среща навън не проникнаха никакви новини.

Но още в понеделник, на конгреса на ХДС в Хановер, чух „в кулоарите“, че „Ангела е страшно ядосана на Биби“ заради плановете за нови жилища около Ерусалим. Според нея това било глупаво и представлявало нарушаване на дадена дума… Очаквало се на срещата да станат големи разправии.

След самите консултации се оказва, че до големия разрив, на който очевидно се надяваха мнозина, въобще не се е стигнало. Напротив, в краткото си заявление пред медиите канцлерът пак потвърди, че сигурността Израел е част от държавната доктрина на Германия. Това заявление е нужно, каза тя, след ракетните нападения от Газа през последните седмици. Взаимните позиции по политиката с новите селища Меркел описа така: стигнахме до общо мнение, че мненията ни се различават.

В българското публицистично пространство по правило битуват съвсем превратни представи за същността и целите на израелската политика, както и за водачите на Израел. Интервю на премиера Нетаняху пред в. “Ди Велт” може да обогати представите на добронамерено четящите.

Реших да ползвам английския оригинал на интервюто. Странно или не съвсем, преводът на германски, извършен от самия завеждащ външния отдел на в. „Ди Велт”, крие многобройни дребни наглед, но многозначителни неточности.

Там където израелският премиер говори за „територии“ – на германски се изписва „окупираните територии“, където той говори на английски за „резултатите на арабската агресия срещу нас“ – в превода на германски се чете „резултатите на конфликта“ и пр. Учудващо? Недопустимо? Не – просто всекидневна практика в големите германските медии…

„Ди Велт” от Ерусалим: Клеменс Вергин (завеждащ външната политика) и Корнелиус Тител (зам.-главен редактор).

„Ди Велт”: Господин премиер, последното ни интервю бе през април. От тогава насам вие обявихте предсрочни избори, случи се една мини-война с терористите в Газа, а Махмуд Абас получи за своята палестинска държава статут на наблюдател в ООН. Във фаза на ускорени промени ли навлезе Близкият Изток?

Нетаняху: Абсолютно. Близкият Изток преживява дълбоки сътресения. Трескави събития се гонят едно след друго. Имае голяма нестабилност поради напреженията вътре в арабските общества. Битката между модерния свят и средновековието все още не е решена и това влияе на всичко, което се случва около нас. Виждаме как едната половина на палестинското общество е завладяна от радикални ислямисти, подкрепяни от Иран. Другата половина се отдалечава от мира чрез едностранни резолюции в ООН.

„Ди Велт”: Преди палестинците да се обърнат към ООН Израел бе заплашил с твърди мерки. Сега вие обявявате строителството на нови селища между Ерусалим и Маале Адумиум. Ако строителството на нови селища е контра-опцията на Израел, става много трудно да повярваме, че наистина сте заинтересувани от мира.

Нетаняху: Имаме стратегически интереси и няма да се откажем от тях дори и под международен натиск. А що се отнася до нашите бъдещи действия: Всичко зависи от палестинците. Ако те продължат да действат едностранно, и ние ще отговаряме по съответния начин. Ако те проявят сдържаност, ние ще отговорим също адекватно.

„Ди Велт”: След кратката и умерена ваша акция в Газа за кратко време изглеждаше като че ли Израел е спечелил ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване