12/09/12 04:22
(http://www.klassa.bg/)

10 неща, които правят хората по-умни

Интелигентността е от онези качества, които са трудни за дефиниране. Просто я разпознаваш, когато я срещнеш. Въпреки това са правени много опити, за да се квалифицира и да се съставят определени модели, които показват връзката между интелигентността и определени характеристики.

Предлагаме ви да прочетете следната класация и да видите кои са чертите, които се срещат доста често при интелигентните хора:

10. Леворъкост

Мозъкът е разделен на две хемисфери. Има обаче някои разлики в дейността на двете половини. При хората и някои други бозайници, едната страна на мозъка е доминираща - затова предпочитате едната ръка пред другата за осъществяване на повече действия. Някои проучвания са показали, че леворъкостта е свързана с интелигентност; в доста случаи пишещите с ява ръка получават по-високи резултати на тестовете за определяне на IQ.

9. Хомосексуалност

Тазгодишно проучване от еволюционния психолог Сатоши Каназава показва малка, но значителна връзка между хомосексуалността и интелигентността. Каназава казва, че привличането към хора от същия пол вероятно е отражение на любопитността - сигурен предшественик или спътник на интелигентността. Позитивният ефект на хомосексуалността върху интелигентността може би е резултат от общественото отношение към гейовете.

8. Родилен ред

Много проучвания са открили връзка между новото на IQ и последователността на раждане в семейството. Първородните деца са по-интелигентни от техните братя и сестри. Така например, детето, родено последно, показва най-слаби резултати на тестовете за интелигентност. Последните проучвания разкриват, че най-определящо за интелигентността е как децата се били третирани в семейството. В семейства, където първото дете е починало, второто има резултатите от теста за IQ, характерни  за първородно.

7. Атеизъм

Връзката между интелигентността и религията е изучавана доста подробно едновременно в отделния индивид и в обществото като цяло.  Средното ниво на интелигентност варира в различните страни. В държавите, в които преобладава атеизмът, има най-високи средни резултати на тестовете за интелигентност.

6. Окосмяване на тялото

Едно проучване открива връзка между окосмяването на тялото и интелигентността. Вместо да се концентрира върху IQ, д-р Айкарикуди Алиас разглежда връзката между окосмяването и нивото на образование. Вероятно доста противоположно на всеобщото схващане, той открил, че мъжете, които са студенти или вече завършили имат повече окосмяване от онези, които са необразовани и работят "слугински” тип дейности. Също така онези студенти, които са завършили с отличие са доста по-обилно окосмени от завършилите с по-нисък успех. Колкото до окосмяването при жените - ами то предстои да бъде изследвано.

5. Щастие

Ърнест Хемингуей е казал: "Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, което съм срещал.” Всеки от нас може да се сети за умни хора, които изглеждат тъжни и унили в своята собствена просветеност (самият Хемингуей се е самоубил) и сякаш няма особена връзка между интелигентността и настроението. Тази година обаче едно проучване във Великобритания показа, че тези с по-ниско IQ са по-склонни да бъдат нещастни.

4. Ексцентричност

Ексцентричността е доста трудно дефиниране и измерване качество. Обикновено е считана за странно поведение по отношение на социалните норми. Някои примери посочват креативни интелектуалци като доста ексцентрични. Ексцентричността е също широко разпространени в академичните среди. Монтен веднъж казал, че "манията е изворът на геният и лудостта” - вероятно точно тази мания създава ексцентрик и дарява с кореспондираща интелигентност.

3. Пиенето

Някои проучвания са проследили британските деца в процеса им на израстване. Така са намерили набор от черти, които са свързани с интелигентността. Едно проучване проследило връзката между консумирането на алкохол и начетеността. Открили, че може да се предвиди колко алкохол ще консумира детето спрямо неговата интелигентност. Учудващо, но интелигентните деца са по-склонни към алкохолизъм, когато пораснат. Подобни резултати са били получени от същите изследвания в САЩ.

2. Биполярно разстройство

Лудостта е свързвана с интелигентността още от древността. Днес, политически некоректни термини като "лудост” са неприемливи  за описателна употреба, но връзката между психическите заболявания и интелигентността остава доста интересна област за изследвания от невролози и психолози.
Шведско проучване сравнило представянето на студенти с техните психически състояние на по-късен етап в живота им. Резултатът бил, че тези студенти с по-високи резултати на тестовете за интелигентност, имали четири пъти по-голям шанс да получат биполярно разстройство.

1. Консумацията на шоколад

Много скоро едно проучване установи, че нациите, които консумират повече шоколад в сравнение с другите, имат повече нобелови лауреати. Изглежда да имате един голям шоколад или приятели, които споделят вашата любов към сладкото какаово изкушение, никак няма да навреди на способностите на мозъка ви, тъкмо обратното.















iNews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване