12/09/12 07:18
(http://www.klassa.bg/)

40 години от последната пилотирана мисия до Луната

Тези дни се навършват точно 40 години от последната пилотирана мисия до Луната - "Аполо 17".  По време на тази мисия към естествения ни спътник били изпратени трима астронавти - Юджийн Сърнан, Роналд Еванс и Харисън Шмит. Докато Еванс обикалял около Луната в Командния модул на "Аполо 17", Шмит и Сърнан се спуснали на повърхността с лунния модул "Челинджър". Всичко започнало с изстрелване на 7 декември 1972 година, лунното кацане било осъществено на 11 декември, а завръщането на Земята на 19 декември довело лунната програма "Аполо" до успешен завършек.

Днес астронавтът Юджийн Сърнан е на 78 години, но твърди, че паметта му е все още достатъчно ясна, за да си спомни какво се е случило през онези дни. Тогава той е знаел, че това е последната мисия до Луната към програма "Аполо" и че са щели да минат години, преди да полети нов екипаж към естествения ни спътник. Но никога не е вярвал, че в продължение на следващите 40 години пилотираните космически кораби няма да полетят по-далече от ниската околоземна орбита. Нещо повече - вярвал е, че човек ще стъпи на Марс със сигурност до началото на 21-ви век.















Светослав Александров

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване