12/09/12 04:27
(http://www.klassa.bg/)

„Детските и семейни приказки“ на Братя Грим станаха на 200 години

Сборникът "Детски и семейни приказки" на Братя Грим стана на 200 години. По случая в Гьоте-институт днес ще бъде открита изложба "Приказни светове", съобщиха от института пред БТА.

Жабокът-цар, Хензел и Гретел, Спящата красавица - са само част от приказките в сборника на братята Якоб и Вилхелм Грим "Детски и семейни приказки". Той е публикуван за първи път през 1812 година.

Този сборник наред с Библията на Мартин Лутер е най-известната и разпространена в света книга от немската

културна история и до момента е преведен на 160 езика.

В чест на 200-годишния юбилей Гьоте-институт в София показва интерактивната изложба "Приказни светове", която води в седем станции през основните мотиви в немските приказки и съдържа много елементи за слушане, гледане и активно участие.

Непрекъснатите паралели с днешната младежка и поп култура представят персонажите в нова светлина.

За посетителите на изложбата са подготвили вълнуващо рали през приказната гора, където ще могат да усетят отблизо света на Спящата красавица, Румпелщилцхен или Рапунцел.

Преподаватели по немски език ще открият на сайта към изложбата разнообразни предложения за работа по темата в час.

По време на събитието в Гьоте-институт ще се състоят и други съпътстващи изяви на тема приказки като прожекции на игрални филми по десет от най-известните приказки на братя Грим, литературно четене с Кристиане Нойдекер и уъркшоп за учители.















БТА.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване