12/09/12 11:48
(http://www.klassa.bg/)

Мнозинството българи забелязват дискриминация на база възраст

 

58% от българските граждани са на мнение, че дискриминацията към хората над 55-годишна възраст е широко разпространено явление у нас. Това показват данните от проучването на „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.

 

Жителите на Европейския съюз като цяло споделят мнението, че дискриминацията на база етническа принадлежност е най-широко разпространена в страните, в които живеят. 56% от запитаните от 27-те страни-членки на ЕС са отговорили, че именно етническият произход е нещото, заради което човек най-вероятно може да стане жертва на дискриминационно отношение и поведение. Европейските граждани посочват дискриминацията на база сексуална ориентация или наличието на увреждания и/или инвалидност като втори по степен на разпространение след дискриминацията на база етнос. 45% от европейските граждани като цяло са на мнение, че в техните държави има немалко случаи на дискриминация и нарушаване на правата на хора на възраст над 55 години.

 

Мненията на българските граждани са по-различни от средното европейско обществено мнение. Ако европейското обществено мнение поставя дискриминацията на база възраст на четвърто място по степен на разпространение, то у нас този тип дискриминация е най-широкоразпространен, смятат българите. Страната ни се нарежда на седмо място сред 27-те страни-членки на Общността по дял от обществото, което смята, че дискриминацията на база по-голяма възраст е широко разпространено явление в съответната страна.

 

Макар и официално да имат същите права както останалите граждани на страната, публична тайна е, че българите над 55 години имат проблеми с намирането на работа именно заради възрастта си.

 

Най-загрижени за равнопоставеността и правата на възрастните хора в страната си са унгарците. 75% от общественото мнение в Унгария заявява, че дискриминацията срещу хора над 55-годишна възраст в страната е широкоразпространено явление. Подобно е положението и в Чехия и Словакия – над 65% от жителите на тези две държави смятат проблема за сериозно разпространен.

 

Ирландия е страната, в която дискриминацията на база възраст изглежда е най-слабо разпространена, поне според възприятията на населението й. Само 19% от ирландците споделят, че според тях има проблем с отношението и равнопоставеността на хората над 55-годишна възраст в страната им.

 

 

 

Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия.. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ТНС ББСС.   

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване