12/09/12 13:03
(http://www.klassa.bg/)

Откриха защо растенията стоят изправени

Растенията са интелигентни, те имат усещане за своята форма и затова се държат изправени. Това установи екип от френски учени, съобщи в.“Фигаро“.
Запитвали ли сте се защо коледното дърво е право? Защо дърветата в гората са като строени? И защо пшеничният стрък не се огъва под тежестта на зърното, освен, когато има вятър или вали дъжд?
Учените в екипа на Бруно Молиа са установили, че това не се дължи само на възприемането на тежестта, а на някакво усещане за собствената форма и извивки. Изследването е публикувано в Бюлетина на Френската академия на науките.
Житото покълва и се движи нагоре, благодарение на моторен сензор, подобен на нашето вътрешно ухо, което поддържа равновесието ни. И също като при хората то може да бъде повредено при растенията от генетични мутации или от наркотици. Тогава те се залюляват и накрая падат
Резултатите от изследването могат да помогнат в селектирането на по-силни растителни видове. Но също и да се използват в роботиката и биометричното инженерство.
Според Бруно Молиа най-интересното от откритието им е, че растенията са интелигентни и може да имат нещо общо с другите живи същества.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване