12/10/12 13:40
(http://www.klassa.bg/)

МЗХ засилва контролът върху он-лайн търговията с храни

 Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще засили контрола върху интернет търговията с храни. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в рамките на дискусията „Коледата безопасна” в понеделник. „Търговията, независимо дали е онлайн или чрез търговски обекти, може да става само чрез фирми, които са регистрирани. Възложил съм на БАБХ да обхване и он-лайн предлагането на храни. Ще има конкретни действия в тази посока”, заяви земеделският министър.

Държавата може да защити всеки един потребител, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той подчерта, че българските потребители трябва да знаят своите права, когато пазаруват. „Все по-важна става ролята на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Тази комисия работи и има кой да защити нашите права”, каза Добрев. Той подчерта, че комисията работи добре и заключението му било от личен опит.
Председателят на КЗП Веселин Златев заяви, че безопасността на потребителите винаги е била приоритет в работата на комисията. Проверките на КЗП по Коледа ще бъдат насочени предимно към електронни магазини и обекти за детски стоки, каза още той.
„Преди Коледа правим това, което правим всеки ден с инспекторите по безопасност на храните, осигуряваме спокойствието на българските потребители. И тази година правим оценка и анализ на риска чрез звеното на БАБХ. Качеството на контрол със създаването на агенцията се увеличи”, посочи Найденов. „Пожелавам празниците да са освен безопасни, да са и щастливи”, каза още Мирослав Найденов.
Около празниците ще има засилен контрол, потвърди и директорът на БАБХ Йордан Войнов. „Отчетохме, че слабото звено е в он-лайн търговията с храни. Инициирахме законодателна инициатива - всеки, който търгува с храни в интернет, да има регистрация. Ще упражняваме ежедневен контрол върху търговците на храни в интернет. Те трябва да имат и специализирани превозни средства за превоз на храните”, заяви Войнов. „В продължение на 20 година качеството е било изключено, а нашите потребители заслужават да ядат качествена храна. Отправям препоръка към гражданите – да пазаруват само от регламентирани места. Аз лично предпочитам българските продукти. В момента българските продукти са с много по-добро качество от европейските”, каза още Йордан Войнов. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване