03/11/12 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Т. Трайков: Контролът върху язовирите трябва да е независим

В 28-те области на страната са проверени 712 язовира, заявени като потенциално опасни. Изцяло сме концентрирани върху проверката на язовирите и безопасното преминаване периода на голямото снеготопене. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при проверката на изпълнението на предписаните мерки за
яз. „Кърджали“, яз. „Даскалово 1“ и яз. „Пчеларово 2“ в Кърджалийския регион.
Трайков съобщи, че след като премине активното снеготопене, ще се съсредоточат върху конкретни законодателни мерки. Според него контролът върху язовирите трябва да бъде независим, а не както е в момента, контролният орган да е част от дружество, което проверява само себе си. Министърът визира дружеството на НЕК "Язовири и каскади". Формата на контрол, както и отговорностите, ще бъдат определени във водната стратегия на България, която се разработва от МОСВ, каза той.
Били са направени предписания за повече от половината язовири, като по-голямата част от тях вече са реализирани. При около 30 язовира са предприети по-сериозни обезопасителни мерки като контролирано изпускане на води, отремонтиране, или отпушване на изпускатели, почистване от растителност, изграждане на сифонни съоръжения за източване на водата. Продължава работата по обезопасяването на не повече от 5-6 язовира, които са под постоянно наблюдение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване