12/12/12 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Война на “черните списъци” връща назад Русия и САЩ

Москва взе ответни мерки на срещу приетия от Вашингтон “закон Магнитски”, наречени “огледален отговор” от в. “Комерсант”.

Гражданите на САЩ, замесени в действия, нарушаващи правата на руски граждани, няма да могат да влизат в Русия, ще им бъдат забранени всякакви сделки със собственост и инвестиции в Русия, а техните активи ще бъдат блокирани, обобщава изданието законопроект, внесен в Държавната дума.

Списъкът с американци, засегнати от забраните, ще се води от руското външно министерство; “предложения за промени” в него ще могат да дават депутати от Думата и горната камара - Съвета на федерацията, омбудсманът, партиите, Обществената палата към президента и държавните органи.

Ответният акт на Русия е оправдан, тъй като “нито един американец не лежи в руски затвор; в американските обаче лежат руснаци”, цитира всекидневникът лидера на руските либералдемократи Владимир Жириновски, говорил в пленарната зала. Той обаче посочил за пример само руския бизнесмен Виктор Бут, осъден в САЩ за опит незаконно да търгува с оръжие. Не успял да добави друго име и адвокатът Анатолий Кучерена от Обществената палата на Русия, шеф на Института за демокрация и сътрудничество със седалище в Ню Йорк.

“И двата акта - американският и руският, са неадекватни; и двата са политически”, коментира политологът Сергей Караганов. Той признава, че “американците започнаха” първи, но Русия според него “би могла да се захване с делото Магнитски по-изкъсо” от САЩ.

“Законът Магнитски” предвижда визови и финансови санкции срещу редица руски граждани - лицата, свързани според САЩ с ареста, мъченията и смъртта на юриста Сергей Магнитски през 2009 година в московски затвор.

Напоследък руско-американските отношения се нормализираха, но ако двете страни “почнат да се състезават кой ще плюе по-далеч, може да стигнат до второ издание на студената война”, предупреждава експертът.

В Русия е прието законите да се тълкуват разширено и руският списък може да включи широк кръг от лица, отбелязва Мария Липман от Московския център “Карнеги” във “Ведомости”, цитиран от Би Би Си. Според нея обаче на практика пострадалите от тези санкции няма да са много - крайно малка е възможността американски правоохранители да имат интерес от бизнеспроекти, развивани в Русия.

Проектът, внесен в Думата, засяга само граждани на САЩ; “излиза, че ако някой американец открадне във Венеция портмонето на руски гражданин, може хипотетично да влезе в “черния списък”; ако пък италианец открадне същото портмоне от същия руски гражданин - няма да влезе”, разсъждава “Московский комсомолец”.

Според експерти на “РБК дейли” размяната на “черни списъци” между Русия и САЩ “може да отхвърли далеч назад отношенията, постигнати през периода на “рестартирането”, а “новият етап от информационната война” бележи преход към “по-суров език и действия”.

Печатът очаква новият руски закон да бъде окончателно приет през януари. “Американците ще потреперят”, забелязва иронично пред “РБК дейли” Евгения Чирикова, лидер на движението “Екоотбрана”. “Според мен обаче не си струва да обсъждаме това сериозно - дано да се справим с нашите си проблеми и да не убиваме собствените си активисти”, добавя руската опозиционерка.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване