07/12/12 13:34
(http://www.klassa.bg/)

Руската Дума прие закона за „черните“ списъци на уебстраниците

Държавната дума на Русия прие едно след друго на второ и трето четене в сряда закона за „черните“ списъци на уебстраниците, който предизвика вълна от недоволство в интернет, предаде Би Би Си.
Документът внася промени във федералния закон „За защита на децата от информация, вредна за тяхното здраве и развитие“. Той разрешава филтрация на интернет сайтове и блокиране на интернет доставчици без решение на съда. Според новия закон сайтовете няма да попадат в „черния списък“ автоматично, а съдържанието ще бъде следено от надзорен орган.
Във вторник рускоезичната версия на Wikipedia  спря за денонощие в знак на протест срещу законопроекта, внесен в Думата от представители на всичките 4 парламентарни фракции в нея. Опасенията са, че може да се създаде извънсъдебна цензура на целия интернет на руски език и да се стигне до закриване на рускоезичната Wikipedia.
Експерти също сигнализираха, че в закона не е ясно дефинирано кои продукции са вредни за децата, затова може лесно да бъде закрит един или друг сайт без решение на съда.
Ден преди последното гласуване депутати решиха малко да смекчат текста. В последната редакция бе решено да се остави правото държавата в досъдебен ред да блокира сайт само в три конкретни случая – ако той съдържа информация с педофилски, наркомански или суициден характер. Включена бе и възможност да се обжалват в съда резултатите от експертизата на информационното съдържание.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване