12/12/12 13:04
(http://www.hsnovini.com/)

Депутат призна, че нарушават конституцията! Обаче…

Депутат-пушач. При това – хасковски. Дали и той ще гласува по съвест

Трябваше да се повдигне дебат за тютюнопушенето, та депутат да признае, че ежедневно в парламента се нарушава конституцията. Останах като втрещен, когато тази заран един от  Бойковите послушковци се изцепи по телевизора: Ще гласуваме по темата (за тютюнопушенето) по съвест. Водещата вика – ама няма ли да има партийно решение? Няма, по съвест ще е, продължи да се набалбуква депутата от ГЕРБ.

И днеска информационните сайтове пълни със заглавия – „ГЕРБ гласува по съвест за пушенето”.

Обаче. Това по съвест си реве за конституционен съд. Обаче. Него го няма. Щото не е конституиран. Дали тия дето се заклеха вземат заплати, докато чакат последния. Обаче. Това е друга тема.

Друга, ама не. Щото пак за клетва искам да обърна внимание. Клетвата, която народните представители полагат при встъпването си в длъжност. Та в чл. 76, ал. от конституцията пише: „На първото заседание народните представители полагат следната клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се”.

 

Да се ръководя от интересите на народа. Ето тук е разковничето. Щото това на народен език означава „да гласувам по съвест”. Обаче. Никой от депутатите ни не гласува по съвест. Хеле хасковските. Освен Ненкова. Обаче като го направи и й излезе приказка, че не е читава. Това обаче е друг морал. Грозев знае повече за него. Впрочем, той отказа цигарите. А дали е против пушенето в кръчмите?

И да е, и да не е – все тая. Депутатите решават. По съвест. Доживях един път поне тия, дето не си правя усилието да им помня имената, да гласуват по съвест. Т.е. с главите си. Щото сега, по думите на един от тях, не го правят. Гласуват с главата на Генерала. А тя, милата, вече толкова се е уморила от мислене, че взе да дреме. От време на време.

Само след няколко месеца ни предстоят избори за нови послушковци. Дано нацелим в бюлетините повече гласуващи по съвест. Щото ако задълбаем излиза, че щом народът е изпратил Сульо в парламента, значи и съвестта е народна.

Едва ли. Ама ми се ще да е вярно.

 Георги Пеев
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване