12/12/12 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите се покараха и защо точно в неделя трябва да се гласува

Ще гласуваме, както и досега - в неделя, решиха депутатите, които гледат на второ четене промените н Изборния кодекс.

Припомняме, те удължиха - въпреки протестите на опозицията, пленарния ден до 22 часа.

Четин Казак от ДПС предложи президентът да решава в събота или в неделя да се провеждат изборите. Той подчерта, че е редно държавният глава, който според него е с представителни функции и от него нищо не зависи, да има тази възможност.

Дайте малко възможност нещо да зависи от него, призова Казак.

От ДПС предлагат вотът да е в неработен ден, а президентът да решава дали да е в събота или неделя.

От ГЕРБ се притесниха, че така, както е записан текстът, предложен от ДПС, предполага вот да се провежда и в сряда или в друг делничен ден, който е обявен за неработен. Неделята е подходящ ден, категоричен бе Емил Радев.

Той заподозря, че от ДПС искат изборите да са в събота, защото, ако са в неделя автобусите от Турция ще се приберат твърде късно в южната ни съседка и турските избиратели ще закъснеят за работа в понеделник.

Мислете за Изборния кодекс, не се притеснявайте за ДПС, репликира го Рамадан Аталай от ДПС.

Михаил Миков се притесни, че мнозинството не иска да гласува доверие на президента и да му даде това право да определи в кой ден да се провеждат изборите.

Тук Искра Фидосова не издържа. Кажете ми колеги, кога избори в България са се провеждали в дни, различни от неделя, попита тя.

Не се съмняваме грам в президента, категорична бе шефката на правната комисия.

Неделя, по думите й, е ден, в който всички почиват, а в събота много хора работят.

ГЕРБ няма да фалшифицира изборите, категорична бе Фидосова. Според нея с внушенията, че този Изборен кодекс ще фалшифицира вота, се цели опозицията да оправдае очакванията си за незадоволителни резултати. Приемете поражението с достойнство, посъветва Искра Фидосова.

Това е традиция - да се гласува в неделя, заяви и Павел Шопов от Атака. Според него с това предложение от ДПС и БСП искат да объркат избирателите. Разводняваме дебата, смята още националистът. Изборите се провеждат в ден Божи - неделя, изтъкна Шопов.

В крайна сметка идеите на ДПС не минаха.

Очаквано - след последното заседание на правната комисия - депутатите приеха да няма преференциално гласуване за вота през 2013-та.

Припомняме, в комисията това решение бе взето на „тъмно", като медиите не бяха допуснати да присъстват на гласуването да има или не преференциален вот.





































Диляна Панайотова
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване