12/12/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Путин обеща силна икономиката и военната мощ

Владимир Путин обеща да укрепи икономиката и военната мощ на Русия и разкритикува чуждестранните порицания за състоянието на демокрацията и опитите за външна намеса във вътрешните работи на страната.

Тези думи прозвучаха в първото годишно обръщение на президента към Федералното събрание от началото на новия му мандат.

В речта си, фокусирана главно върху социални въпроси, Путин се ангажира с насърчаване на раждаемостта, разкриването на 25 млн. работни места и с въвеждането на нови стимули за учители, лекари, инженери и други професии.

Той обеща подкрепа "за институциите, които представляват традиционните духовни ценности" - намек, че държавата ще оказва още по-силна подкрепа за Руската православна църква, коментира АП.

Путин заяви, че

Русия ще следва собственото си разбиране за демокрация и отхвърли всички "стандарти, наложени отвън".

"Пряка или косвена чуждестранна намеса в политическите ни процеси е недопустима - каза той и допълни - Онези, които получават пари от чужбина и служат на чужди интереси, нямат място в политическия живот в Русия".

Путин изтъкна, че задачата на Русия в световен план ще е да съхрани националната си и духовна идентичност, а укрепването на военната мощ на страната ще гарантира нейната независимост и сигурност.

Следващите години ще са решаващи, а може би и преломни, не само за нас, а и за целия свят, който навлиза в епоха на кардинални промени и вероятно сътресения, подчерта президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През първите 12 години от новия век беше постигнато немалко.

Преминахме огромен по важност етап на възстановяване и укрепване на страната. Задачата ни сега е да създадем богата и процъфтяваща Русия, отбеляза Путин.

Глобалното развитие става все по-неравномерно, създавайки почва за нови икономически, политически и етнически конфликти. Ожесточава се борбата за ресурси, при това не само за метали, нефт и газ, а и за човешки ресурси, за интелект, подчерта той. Путин заяви, че правителството ще съсредоточи усилията си върху

развитието на високотехнологични отрасли,

за да гарантира на Русия конкурентоспособност в световен мащаб. Хората в развитите, а в много от развиващите се страни, са свикнали с постоянното увеличаване на потреблението и разширяване на жизнените и културни възможности. Това не е лошо, но да се осигури траен растеж в съвременния свят е възможно само с въвеждането на нова технологична организация, с което в много райони на света срещат спънки. Страна, която не може да се нареди сред създателите на новаторски технологии, е не просто обречена на зависимост. Парчето от световната баница, което ще получат предприятията и населението й, ще е в пъти по-малко от това на лидерите, изрази се образно Путин.

 















ИТАР-ТАСС.







Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване