12/12/12 14:24
(http://www.klassa.bg/)

Путин се обяви за „деофшоризация“ на руската икономика

Руският президент Владимир Путин произнесе годишното послание пред Федералното събрание, в което се обяви за „деофшоризация“ на руската икономика и заплаши чиновниците, че ще ограничи собствеността им в чужбина, предаде Би Би Си. Според Путин на Русия не са нужни политици, финансирани отвън и е проблем, че руските компании доста често предпочитат чужда юрисдикция.
За да предотврати изтичането на капитали, президентът предложи бизнесът да има гаранции за собствеността си в Русия и да бъде освободен от презумпцията за виновност. По данни, изнесени от шефа на централната банка на Русия Сергей Игнатиев, за 10-те месеца на тази година от страната се изтекли над 60 милиарда долара.
Путин смята, че корупцията унищожава ресурса за национално развитие. Той се обяви за ограничаване правата на чиновниците и политиците да имат сметки и акции зад граница. Залата избухна в аплодисменти при тези думи, при което Путин се пошегува: „Не бързайте да аплодирате, може би не всичко ще ви хареса“. И добави, че ограничаването на активите зад граница трябва да засегне не само политиците, а и техните роднини.
В самото начало на речта в Кремъл Путин обяви, че следващите години ще бъдат преломни за Русия и за света. „Влизаме в епоха на глобални промени и дори сътресения“, смята президентът. Според него в тези условия ще оцелеят само тези страни, които усвоя новите технологии, като при това запазят идентичността си.
Путин отново засегна проблема с демографската криза в Русия, подчертавайки, че ако сегашната тенденция се запази, то след 20 години икономически активното население в страната ще намалее наполовина.
Путин заяви, че Русия няма друг политически избор, освен демокрация, но подчерта, че на страната не е нужна демокрация, наложена отвън. Той обвини опозицията, че получава пари от чужбина.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване