12/13/12 14:51
(http://www.klassa.bg/)

Бернанке: Икономиката на САЩ може отново да влезе в рецесия

"Ако можехме да размахаме вълшебна пръчица и да понижим безработицата до 5 процента утре, естествено щяхме да го направим. Има обаче ограничения по отношение на динамиката на икономиката, по отношение на силата на инструментите ни и по отношение на факта, че трябва да вземем предвид възможността за нови разходи и рискове, които може да доведат до още по-голямо увеличаване на инвестиционния ни баланс". Това заяви в свое изказване след заседанието на Федералната комисия за отворени пазари Бен Бернанке, председател на борда на Федералния резерв на САЩ (Фед). Той коментира, че централната банка няма да може да компенсира негативните ефекти от евентуален сблъсък с фискалната скала. Според Бернанке въпросът е политически, и може да бъде решен единствено от политиците във Вашингтон.

Фед понижи прогнозите си за растежа на американската икономика до 1.7-1.8% през тази година и 2.3-3% през 2013 г. Бернанке каза, че постигането на дългосрочно споразумение за бюджета на САЩ е "ключово" и че ако това не бъде направено, икономиката на страната може отново да влезе в рецесия.

Бюджетният дефицит на САЩ през ноември ще достигне 172 млн. долара, при 120 млрд. през октомври. Така за първите два месеца на фискалната 2013 г. (започваща от октомври 2012 г.) дупката в хазната ще е с размер от 292 млрд. долара, което е с 24% повече от същия период на предходната бюджетна година. Вероятно през 2013 г. дефицитът във федералния бюджет ще надхвърли за пета поредна година сумата от 1 трлн. долара. Фед ще изкупува облигации за 85 милиарда долара на месец докато безработицата в САЩ не намалее под 6.5 на сто. При този темп на печатане на пари, балансът на централната банка ще достигне 4 трлн. долара в края на настоящата бюджетна година.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване