12/13/12 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Изборът на Франсоа Оланд като бягство от реалността

Франсоа Оланд. Илюстрация: от тв екрана

С избирането на Франсоа Оланд за президент през май французите направиха безнадежден опит да отхвърлят реалността, но тя не спира да им напомня за себе си по безмилостен начин.

Влизането на социалиста Оланд в Елисейския дворец може би бе логично за една страна, където левите идеи и социалната държава традиционно са издигнати на пиедестал, а антиамериканизмът едва ли не се смята за признак на интелигентност.

При това президентските избори се състояха в условията на задълбочаваща се икономическа криза, срещу която смятаният за прекалено активен президент консерватор Никола Саркози, “Сарко Американеца”, предприе серия от непопулярни мерки като повишаването на пенсионната възраст и един, макар и плах опит за оптимизиране на дейността на тромавата и скъпоструваща държавна машина.

В по-общ контекст Франция не бе имала президент от левицата цели 17 години - период, който при това бе белязан от безмилостно настъпление на глобализацията, довело до закриване на предприятия и износ на производства.

В тази будеща безпокойства у мнозина ситуация, белязала периода на предизборната кампания, социалистът Оланд обеща да намали извисяващата се на равнище от близо 10 процента безработица, като наеме десетки хиляди нови държавни служители и съживи националната промишленост, както и да понижи отново възрастта за пенсиониране, като при това сведе бюджетния дефицит до 0 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) към края на своя мандат през 2017 г.

При това той предвиди тази очевидно “голяма сметка” да бъде платена предимно от богатите - традиционно смятани за “лошите” във Франция - като обеща да наложи данък от 75 процента за доходите над 1 милион евро, и се превърна в адвокат на икономическия растеж за сметка на необходимите, но непопулярни мерки за икономии.

Всички тези красиви обещания бяха посрещнати с одобрение от мнозина избиратели, приемащи сякаш за даденост социалната сигурност и високия стандарт на живот. Това изстреля рейтинга на Оланд високо нагоре до равнище от над 60 процента и той спечели триумфално президентските избори.

Показателно за психологическия климат във Франция е, че когато най-богатият французин Бернар Арно поиска белгийско гражданство заради важна за него инвестиция (и за да избегне новия данък “богатство”), левият вестник “Либерасион” му посвети първата страница на своя брой от 10 септември, като го прикани: “Разкарай се, жалък богаташо!”

Седем месеца след избирането на Франсоа Оланд за президент обаче, реалността си остава все така мрачна, безработицата достигна през третото тримесечие на годината рекордното от 1999 г. равнище от 10,3 процента и Франция загуби на 19 ноември своя максимален кредитен рейтинг (AAA) според агенция Мудис.

При това потокът от лоши новини се засили с приближаването на края на годината. На 10 декември централната банка прогнозира, че втората икономика в еврозоната се е свила с 0,1 процента през последното тримесечие на годината, а националната статистическа служба съобщи, че индустриалното производство е намаляло с 0,7 процента през ноември след спад от 2,7 процента през октомври. Логично одобрението за “нормалния” президент, посрещнат с голям ентусиазъм от избирателите само преди няколко месеца, не спира да се срива главоломно.

Рейтингът на Оланд падна до 36 процента през ноември, срещу цели 64 процента през “слънчевия” май. Необременен от властта, лидерът на социалистите спечели президентските избори, като казваше на французите това, което те искаха да чуят. Красивите приказки обаче не могат да променят реалността, особено в икономически план, за което е необходимо да бъдат направени верните изчисления и да бъдат намерени точните формули, и тя започна да напомня за себе си по безмилостен начин.

“Една реторика срещу реалността”, обобщи агенция Ройтерс на 2 декември. Мнозина французи може и да охулиха своя най-богат сънародник за това, че се премести да живее в Белгия, за да избегне плащането на данъци. Това обаче ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване