05/27/11 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

След падението на Строс-Кан - невзрачен кандидат-президент ли е Франсоа Оланд?

Ройтерс

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

Внезапното падение на Доминик Строс-Кан даде шанс на по-невзрачния и ретрограден представител на левицата Франсоа Оланд да осъществи детската си мечта, а именно да стане президент на Франция. Оланд, който излезе начело социологическите проучвания за предпочитания кандидат на Социалистическата партия на президентските избори през 2012 г. след като предишният фаворит Строс-Кан бе обвинен в изнасилване, е обикновен социалист с лек и непретенциозен стил, който бавно, но с постоянство създаде свой твърд електорат в самата партия.

За разлика от Строс-Кан, който е привърженик на теорията за върховенството на пазарните отношения - и който отпадна от надпреварата, след като бе обвинен, че е изнасилил камериерка в нюйоркски хотел - Оланд, който е ляв активист от двайсетте си години, по време на кампанията си вероятно ще настоява за увеличаване на данъците и за по-бавно намаляване на публичния дълг на Франция.

Обявеният през януари лозунг, че ще бъде нормален кандидат, който ще се раздели със смятания от критиците за ярък и импулсивен стил на Никола Саркози, също може да послужи за контраст с имиджа на Строс-Кан на социалиста женкар от свикналата с лукса френска левица. “Французите ще обърнат страницата с импулсивния и лустросан президент, който обича да го смятат член на висшето общество, макар да не се представя особено добре”, заяви политическият анализатор Стефан Роузес. “Те ще бъдат привлечени към кандидати, които изглеждат обикновени и контролират действията и речите си”, отбеляза Роузес.

Оланд, чието политическо издигане бе мъчително бавно, започна кампанията си миналата седмица в източния град Дижон, уверявайки привържениците си, че е политически, психологически и физически подготвен за надпреварата. “Нормален кандидат не означава банален”, каза той. “Това е някой, който може да слуша и чието поведение не се променя според настроението”. Като бивш лидер на Социалистическата партия, Оланд се очаква да се изправи срещу сегашния лидер на партията Мартин Обри, ако през следващите седмици тя потвърди кандидатурата си.

Според проучванията, подобно на бившия директор на МВФ Строс-Кан, Оланд може да победи Саркози на първия тур, запазвайки мечтата на левицата да спечели президентските избори след три мандата в опозиция. “Той ще играе ролята на естественото, истинското момче срещу кандидат, който държи емоциите си под строг контрол”, заяви Кристоф Барбие, редактор на седмичника “Експрес”, визирайки по-сдържаната Обри. “Ще станем свидетели на една по-съгласувана политика от страна на левицата”, допълни той.

Френски блогър твърди, че Оланд непохватно се захванал с надбягването за президентския пост, но приветства автентичността му. Роден на 12 август 1954 г. в северозападния град Руан в семейство от средната класа, Оланд казал на майка още си като дете, че един ден иска да стане президент. Учи политически науки, присъединява се към студентския съюз и става активист на социалистическата партия, участвайки в кампанията на Франсоа Митеран, президент от 1981 г. до 1995 г.

През 1978 г. се записва в Националното висше училище за администрация, престижният университет, от които излиза по-голямата част от френския политически елит, и среща Сеголен Роаял, която му става партньорка в живота и майка на четирите му деца. Сега те са разделени и са опоненти на първичните избори в Социалистическата партия през октомври. Роаял се кандидатира неуспешно срещу Саркози през 2007 г.

Оланд веднъж каза по телевизията: “Не харесвам богати хора.” Мнозина във Франция го сравняват със Саркози и Строс-Кан, които имат редица богати привърженици и не крият, че се наслаждават на по-скъпите и луксозни предмети. Оланд звучи като един по-традиционен представител на левицата. Според него дясноцентристкото правителство заблуждава французите, като им обещава да съкрати през 2013 г. държавния дефицит до 3 процента от БВП или по-малко, но признава, че разходите трябва да бъдат ограничени.

Той подкрепя по-високите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване