12/13/12 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Международният републикански институт на САЩ напуска Русия

Международният републикански институт на САЩ прекратява работата си в Русия във връзка със закона за „чуждите агенти“, предаде Би Би Си. Занапред връзките с Москва ще се поддържат от Варшава.
Председателят на института сенаторът републиканец Джон Маккейн обяснява решението с официалните заявления на Москва, че ще наложи ограничения на всички нетърговски организации, които се финансират от САЩ. Маккейн се опасява също, че влизането в действие на приетия от Конгреса „закон Магнитски“ може силно да разсърди президента Владимир Путин и да задейства ответна реакция.
През юли Путин подписа закона за нетърговските организации, според който всяка една от тях, която се финансира от чужбина, трябва да се регистрира като „чужд агент“ и ще бъде строго проверявана и задължена финансово да се отчита на руските власти.
Международният републикански институт (International Republican Institute - IRI) бе създаден през 1984 г. с цел да подпомага разширяването на демокрацията по света. Той има бюра в над 30 държави. Финансира се от американското правителство, от Конгреса и от частни дарения.
В Русия бюрото работеше по програми за общинско управление, за привличане на младежи и жени в политиката и за обмен на опит между правителствата и парламентите на САЩ и Русия.
През ноември Националният демократичен институт, ръководен от бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт изведе основната част от персонала си в литовския си офис.
Заради закона може да напуснат Русия и други чуждестранни нетърговски организации, като културните центрове на Великобритания, Испания, Германия и Франция, прогнозира Би Би Си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване