12/14/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Глобалното затопляне, гневът на природата и голямата говорилня в Доха

Ураганът Санди. Сателитна снимка

“Опитваме се да се доберем до нашите приятели, за да заредим мобилните телефони (…) осъзнаваме, че сме хванати в капан, те също, зад огромни стени от паднали дървета. Електрически стълбове, светофари, рухнали и разрушени, взривени трансформатори, всички електропроводи по земята, или оплетени в паднали дървета, когато шофираш, трябва да ги заобикаляш или да се промушваш под тях, да не ги докосваш, нещо като бавен слалом между корони на дървета, жици, стволове и отново (…) Огромна стена (…) Изглежда 2-3 седмици ще бъдем без ток (…)

В двора ни три големи дървета повалени, едното старо и голямо, пречупено по средата като кибритена клечка, част от покрива - отнесена. Оградата съборена (…) Нещастни (…) Но живи (…) Мислено сме с всички онези, чиито домове са наводнени, унищожени от огън, с ранените и пострадалите (…)”

Това разказва в дневника си, поместен на сайта на мозъчния тръст ACT (Adaptation to Climate change team) Ева Франкенбъргър, очевидец на “Франкенбурята” Санди, стоварила се ден по-рано върху крайбрежието на щата Ню Джърси.

Преди да връхлети САЩ, най-зрелищната атлантическа буря за 2012 година помете части от Карибите, като погуби почти 80 души, разруши инфраструктура и хиляди домове.

В североизточните американски щати Санди отслабна от ураган до супербуря, но и така отне живота на 100 души, съсипа много населени места по крайбрежието на щатите Ню Йорк и Ню Джърси, остави десетки хиляди души без дом, блокира обществения транспорт (в някои станции на нюйоркското метро, превозващо 7 милиона души, водата достигна до тавана), парализира доставките на горива, лиши от ток над 8 милиона домакинства и предизвика щети за около 60 милиарда долара (толкова поиска от Конгреса президентът Обама за ликвидиране на последиците), обобщава в. “Ню Йорк таймс”. И само своевременната евакуация ограничи броя на жертвите.

Ако не друго, Санди напомни на най-богатите страни, че дори и те не са защитени от екстремните капризи на климата, които според учените ще стават все по-обичайни със затоплянето на планетата.

Санди “ни подейства като звън на будилник”, заяви, цитиран от Ройтерс, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пред екоминистри и експерти от 192 държави, събрали се в катарската столица Доха между 26 ноември и 8 декември. Форумът бе във формат “две в едно” - 18-а Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата и 8-а Среща на страните по Протокола от Киото, чието действие трябваше да изтече в края на тази година. В речта си пред делегатите Бан предупреди, че рекордното разтапяне на ледовете в Арктика и Гренландия, супербурите, сушата, поразила жизненоважна реколта на много места и покачващото се ниво на океаните говорят за сериозна планетарна криза.

“Анормалното се превърна в новото нормално,” каза шефът на ООН. По думите му признаците за климатични аномалии са навсякъде - “от САЩ до Индия, от Украйна до Бразилия”.

“Никой не е имунизиран от климатичните промени - богат или беден. Те са предизвикателство към съществуването на цялата човешка раса, към начина ни на живот и плановете ни за бъдещето”, подчерта той.

Бедствията само през миналата година са стрували на света 366 млрд. долара, съобщи в Европейския парламент еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева. Тя се позова на доклад, изготвен от 220 учени от 60 страни, в който се посочва, че в бъдеще светът все по-често ще страда от горещини, суша, наводнения и бури. Нашият свят се променя и сме все по-уязвими, допълни Георгиева в навечерието на форума в катарската столица.

Използвайки повода, редица престижни институции и научни екипи разпространиха в Доха тревожни изследвания. Общият им извод е, че ако я кара както досега, светът ще осъмне в недалечно бъдеще със средни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване