12/14/12 16:30
(http://www.klassa.bg/)

Опозицията бойкотира заседанието на парламента заради Изборния кодекс

 Опозицията бойкотира редовното заседание на парламента в петък и така заради липсата на кворум не се състоя нито поредното обсъждане на промените в Изборния кодекс, нито парламентарният контрол.
До тази ситуация се стигна, след като от 9 ч. сутринта на два пъти нямаше кворум. След провеждане на извънреден председателски съвет депутатите отново бяха извикани от председателя на НС Цецка Цачева. И на третия опит нямаше кворум - от 240 депутати присъстваха само 109. Цачева разпусна парламента и оповести, че следващото заседание на депутатите ще е в сряда, 19 декември.
Опозицията бойкотира петъчното заседание заради промените в Изборния кодекс, което обиди представителите на ГЕРБ и те обявиха, че няма да обсъждат спорните текстове в изборния закон, докато не получат извинение.
„Няма да продължим изобщо при такова поведение на опозицията. Не се работи с ултиматуми, не с извиване на ръце, а в условия на диалог. Ултиматуми и обиди, че ГЕРБ ще фалшифицира изборите, няма да търпим повече. Нито едно от предложенията на ГЕРБ не е за фалшифициране на изборите. Целта на опозицията е да се стигне до хаос и до касиране на парламентарните избори. Целият този цирк, който наблюдават всички български граждани, е заради това, че БСП и ДПС заедно искат връщане на старите правила“, заяви от името на ГЕРБ Искра Фидосова.
От своя страна ДПС и Коалиция за България настояха за започване на спешни консултации между парламентарните групи. Те заявиха, че заради Изборния кодекс могат да информират всички европейски институции и целия дипломатически корпус.
„Необходими са открити и ясни консултации по текстовете на Изборния кодекс между основните политически сили, за да могат хората да са сигурни, че техните гласове ще бъдат правилно и честно отчетени. Ако все пак ГЕРБ успеят да прокарат тези скандални промени, ще искаме вето на президента върху Изборния кодекс, ще информираме всички европейски институции, и по този въпрос цялата опозиция трябва да си взаимодейства“, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.
Лютви Местан от ДПС предупреди, че силовото налагане на Изборния кодекс може да породи непризнаване на изборните резултати.
„Условието за честни избори е да се приложат всички 32 препоръки на ОССЕ, но за да се случи това е необходима и коренна промяна в начина на водене на заседанията в НС, да не се допуска гласуване през нощта. Хора като Искра Фидосова не вземат решенията, те са изпълнители на политическите поръчки на премиера и вицепремиера. Задачата е да се приемат всички предложения на ГЕРБ в Изборния кодекс и да се отхвърлят всички предложения на опозицията. Другата цел е да се допуснат разточителни заседания, защото ГЕРБ имат интерес от този театър“, заяви Лютви Местан.
Екатерина Михайлова и Мартин Димитров заявиха на брифинг в парламента, че Синята коалиция съзнателно е бламирала регистрацията на депутатите си в пленарна зала, за да покаже отношение към текстовете, които се приемат в Изборния кодекс и начина, по който те се приемат. Сините депутати настояват за среща на политическо ниво с участието на всички партии, за да се постигне споразумение за съществена промяна в текстовете на Изборния кодекс, както и за нов начин на приемането им.
„ГЕРБ искат да направят кодекс, който да обслужи единствено тях. Причината е, че техният рейтинг наистина пада, те губят от избирателите си и искат да фалшифицират изборите“, коментира в кулоарите на парламента проф. Станислав Станилов от „Атака”.
Няма да има консултации, заяви премиерът Бойко Борисов, след като опозицията бойкотира обсъждането на промените в Изборния кодекс и поиска консултации по текстовете на "най-високо ниво".
Те освен да бойкотират, какво друго правят, попита Борисов, цитиран от БНР.
Припомняме, че сред приетите до момента с гласовете на мнозинството промени в Изборния кодекс е отпадането на преференциалното гласуване. Остава принципът за уседналост при гласуване на европейски и местни избори. Изборите ще се произвеждат както досега в неделен ден, въпреки че от опозицията искаха изборите да се произвеждат в неработен ден. Централната избирателна комисия (ЦИК) става първостепенен разпоредител с бюджетни средства.
Прие се и промяна, според която членовете на избирателни комисии, които са гласували с „особено мнение”, ще трябва да описват в какво се изразява това „особено мнение”. На заседанията на районните и общинските избирателни комисии може да присъства по един застъпник на кандидатската листа на партия, коалиция от партии или инициативен комитет. Изказаните от него становища, мнения и възражения се записват в протокола. Членовете на секционните избирателни комисии ще имат право на неплатен отпуск за деня преди и два дни след изборния ден.
Депутатите решиха още ЦИК и районните и общинските избирателни комисии при всички видове избори, както и секционните избирателни комисии при избори за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за общински съветници и кметове, да имат печат.
Депутатите отхвърлиха предложение на опозицията на всички заседания на изборни комисии да могат да присъстват наблюдатели, журналисти, застъпници.
Мнозинството не прие предложението на ДПС председателят, зам.-председателят и секретарят на дадена избирателна комисия да са от различни партии. Остава досегашната разпоредба, според която председателят и секретарят на дадена избирателна комисия не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция от партии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване