12/14/12 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

След Мит Ромни иде ново поколение републиканци

Франс прес

Ново поколение републикански лидери си изработва риторика с по-сериозни изгледи да привлече американските избиратели, отколкото консервативните аргументи, отстоявани от Мит Ромни, който изгуби президентските избори на 6 ноември.

Президентът демократ Барак Обама още не е положил клетва за втория си четиригодишен мандат, а републиканците вече ваят имиджа си с идеята да защитят честта на партията на изборите през 2016 г.: и Пол Райън, и Марко Рубио са родени в началото на 70-те години на миналия век.

“Поражението е част от политиката и често може да се окаже подготовка за по-големи победи”, заяви миналата седмица 42-годишният Райън.

Доскорошният кандидат-вицепрезидент на републиканците Пол Райън, продължава да представлява щата Уисконсин в Конгреса. Той обаче вече се разграничава от кампанията, която води в продължение на три месеца редом с 65-годишния Ромни, чиито изявления за “47-те процента” американци, разчитащи на правителствени помощи, ще си останат символ на прекалено консервативни за преобладаващата част от избирателите убеждения.

Рубио - динамичния сенатор от Флорида, фаворит на “Чаеното парти” - популисткото дясно крило на републиканците, разработва аргументация, напомняща за “състрадателния” консерватизъм, който свърши работа при Джордж Буш.

Говорейки за най-скромните работници в реч миналата седмица, Рубио заяви, че “всичко, което те искат, е възможност за по-добър живот за себе си и по-обещаващо бъдеще за децата си. Сполуката или упадъкът на Америка ще зависи от това дали тези хора ще получат този шанс или не”.

Произхождащ от семейство на кубински имигранти, Рубио изглежда също си е взел поука от това, че стриктната позиция на републиканците за нелегалната имиграция им струваше скъпо през ноември, тъй като избирателите с испаноезичен произход масово предпочетоха Обама.

“Когато става дума за нелегална имиграция, не говорим за нашествие на скакалци, а за хора”, отбеляза 41-годишният Рубио миналата седмица по време на обяд, организиран от специализирания вестник “Политико” във Вашингтон.

Райън също работи върху консенсусен тон. “Двете партии са склонни да делят американците на “наши избиратели” и “ваши избиратели”, отбеляза със съжаление той. “Републиканците трябва да избягват тази клопка. Трябва да отговорим на тревогите и стремежите на всички американци”, добави Райън, отправяйки, като Рубио, индиректна покана към най-скромните членове на обществото, които жадуват да станат част от средната класа.

“Смятам, че трябва да насърчаваме социалното израстване, за не се чувства никой лишен от възможности за реализация в САЩ, заяви Райън, когото демократите по време на кампанията обрисуваха като радетел на рязкото орязване на социалните програми.

“Ние имаме състрадателни разбирания, основаващи се върху работещи идеи, но понякога не излагаме тази свои разбирания достатъчно умело. Трябва да се справяме по-добре”, каза той.

Имиждът, който Райън и Рубио изглежда искат да съживят, е този на Роналд Рейгън - обаятелния и популярен републикански президент от 80-те години, смята Пол Кенгор, експерт по управлението на 40-тия президент на САЩ.

За Кенгор - преподавател по политология в университета “Гроув сити колидж” в Пенсилвания, поражението на Ромни не отразява непременно отхвърлянето на консерватизма, а по-скоро неуспеха на кандидата да се превърне в талантлив изразител на тази философия.

“Рейгън правеше това с оптимизъм и дарба да установява връзка с американците”, отбелязва той, изказвайки убеденост, че “Марко Рубио и Пол Райън са напълно способни да направят същото”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване