12/15/12 21:34
(http://www.klassa.bg/)

АОП "замете" гафовете при публичните покани с гаф

АОП намери начин да се „справи” с огромния брой нарушения при обществените поръчки по глава Осма „а” от ЗОП, като издаде методическо указание към възложителите, което напълно противоречи на европейското законодателство. Ето и малко хронология.

През месец октомври АОП разяснява в свое указание предвидения от Глава „Осма а“ от ЗОП ред за възлагане на поръчки, чиято стойност „не оправдава разходването на времеви, човешки и финансов ресурс за провеждане на процедура по закона“. Според тълкуванието на държавната институция, в публичната покана възложителят определя два срока – за публичен достъп до поканата и за получаване на оферти, които са взаимосвързани - срокът за получаване на оферти не може да е по-кратък от срока за публичен достъп. Според дадените от агенцията указания двата срока текат паралелно, тъй като „в закона не е предвидено тези срокове да стартират последователно“.

С други думи, позовавайки се на пропуски в ЗОП, органът който дава методически указания за уеднаквяване на практиката свързана с обществени поръчки, поставя в неравностойно положение потенциалните изпълнители, опирайки се на нормативна празнота.

Примерите

Пример: ако потенциален участник е видял публичната покана на 12 декември, валидността на последната и срока за получаване на оферти изтичат в същия ден, той не може да изпрати предложение, тъй като вече не се приемат оферти. На практика потенциалният участник няма никакво време да изготви своето предложение, да го изпрати, и да го приеме възложителят. Решението: Участникът трябва да стои неотлъчно пред компютъра, в сайта на АОП, раздел „Публични покани“ и веднага щом се появи подходяща покана да готви и изпраща предложение.

Поведението на АОП е обяснимо, но в резултат от даденото указание в нарушение на европейските правила, произтичащи от принципите на Договора за Европейската общност (ЕО), над 90 % от сроковете за публичен достъп до публичната покана и за представяне на офертите съвпадат изцяло. Този подход утвърждава неравностойното положение сред участниците, тъй като не им е гарантиран еднакъв минимален срок за подготовка и подаване на офертите, каквото изискване съществува в европейското право.

Основателно възниква въпросът: методическото указание на АОП съобразено ли е с практиката на Съда на ЕС и с Тълкувателното съобщение на Комисията на Европейските общности относно приложимото общностно право при възлагането на обществени поръчки, за които директивите за обществените поръчки се прилагат частично или не се прилагат?



Какво пише в евродокументите?



Какво изискват европейските правила при възлагането на обществени поръчки, за които директивите за обществените поръчки се прилагат частично или не се прилагат:

На 23 юни 2006г. Комисията на Европейските общности приема Тълкувателно съобщение относно приложимото общностно право при възлагането на обществени поръчки, за които директивите за обществените поръчки се прилагат частично или не се прилагат, което има задължителен характер за страните членки и изключва подобно определяне на срокове.

Освен това, според практиката на Съда на ЕС възлагащите органи са длъжни да спазват основните правила на Договора за ЕО, и по-конкретно основните принципи гарантирани от европейското право - прозрачност, равнопоставеност, предвидимост и недопускане на дискриминация, когато възлагат обществени поръчки със стойност под определените от директивите прагове, в която категория попада възлагането чрез публична покана по реда на Глава „Осма а“ от ЗОП. Според практиката на Съда на ЕС всяко възлагане на обществена поръчка трябва да спазва на всеки от етапите си, както принципа на равно третиране на потенциалните оференти, така и задължението за прозрачност, за да може всички да разполагат с равни възможности при формулирането на съдържанието на офертите или заявленията си за участие.

При възлагане на обществени поръчки, които са регламентирани от националното законодателство, възложителят е длъжен да гарантира на участниците, еднакъв минимален срок за подготовка на предложения. Поради това след изтичане на срока за публичен достъп до публичната покана, трябва да е осигурен еднакъв разумен срок за подготовка на офертите от участниците, което в България не се спазва. Целта на тези изисквания е да направи известни на всички потенциални оференти, преди подготвянето на офертите им, критериите за възлагане, на които предложенията трябва да отговарят, както и относителната тежест на тези критерии, за да бъде гарантирано, че всички потенциални кандидати разполагат с равни възможности при формулирането на съдържанието на офертата или заявлението за участие.

Интересно е, че нарушаването на това правило в България е подкрепено чрез методично указание на АОП, който орган по закон трябва да следи за спазването не само на националните разпоредби в областта на обществените поръчки, но и на принципите на общностното право.

Komentator.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване