12/18/12 12:34
(http://e-vestnik.bg/)

В инфантилна държава пушенето се оказва най-важният въпрос

Над 100 души, сред тях и двама министри, са присъствали на икономическата комисия в парламента, докато е обсъждано решението за забраната за пушенето.
След бурни дебати с 10 гласа за вдигане на забраната, 6 против и 5 въздържали се, остава досегашния закон, тоест пушачите ще пушат навън от заведенията. Впрочем, нищо чудно забраната да падне в парламентарна зала - както се видя всяко решение на Борисов и правителството е предпоследно, както в казармата. Днес едно, утре друго.

Досега, откак има свободни избори в последните над 20 години, в парламента не е имало такова небивало присъствие в икономическа комисия.
България премина през катаклизми, кризи, сривове, шокове, хиперинфлация, приватизация, ликвидация и т. н., но такова обсъждане в тази комисия никога не се е случвало.
Това е достатъчен атестат за манталитета и менталното здраве на нацията. Като че ли пушенето е най-важният, насъщен въпрос за българите.

Пушачи са готови да се бият с непушачи, хвърчат обвинения в нетолерантност, обиди. И в типично български стил мнозина се готвят да бойкотират закона. И в момента по много заведения се пуши, въпреки забраната.
Опозиционни политици се мъчат да яхнат недоволството на пушачите, обещават да отменят забраната, ако спечелят изборите. Премиерът плаши с оставка, ако падне забраната, а дни преди това е говорил обратното.

Ако някой се чуди защо България е толкова зле, то не е заради Костов, Тройната коалиция или Борисов. То е заради инфантилния манталитет на средния българин, който за пушенето е готов да разпалва войни и демонстративно да не спазва закони. И същевременно да не реагира, когато мачкат интересите и свободите на хората и тикат страната в още по-голяма криза.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване