12/19/12 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Джон Кери е “добрият войник” на Обама във външната политика

Асошиейтед прес

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

Сенаторът демократ Джон Кери изпъква като “добрия войник” на президента Барак Обама. И Обама вероятно ще го възнагради за това, като го номинира, вероятно през следващите няколко дни, за приемник на държавния секретар Хилари Клинтън като най-високопоставения дипломат на САЩ.

Конгресменът от Масачузетс и бивш претендент от Демократическата партия за президентския пост, който днес е най-вероятният избор на Обама за поста държавен секретар, е бил безброй пъти в Афганистан и Пакистан с мисия да смекчава дипломатически спорове. Той часове наред е пил чай и е разговарял с президента на Афганистан Хамид Карзай и е участвал в деликатни преговори в Исламабад.

Това е доста нетипична роля за председател на сенатската комисия по външните отношения - пратеник със специални, но неясно дефинирани пълномощия.

Кери, който днес е на 69 години, е отстоявал с различен успех в Сената политиката на Белия дом в сферата на националната сигурност. Той успешно доведе нещата до подписването през 2010 г. на договор с Русия за ограничаване на ядрените оръжия, но неотдавна не успя да убеди републиканците да подкрепят договор на ООН за правата на инвалидите.

През последната - изборна - година Кери при всяка отдала му се възможност въртеше на шиш опонента на Обама, републиканеца Мит Ромни. Наред с това той играеше ролята на Ромни по време на подготовката на Обама за дебати по телевизията и бе гласовитият двигател в преизбирането на Обама. Кери произнесе следните запомнящи се думи пред националния конгрес на Демократическата партия през август: “Питайте Осама бин Ладен дали сега се чувства по-добре, отколкото преди четири години”.

Шансът на Кери да заеме поста държавен секретар сериозно се увеличи миналата седмица, след като постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс, която до този момент бе безспорният претендент, се оттегли от надпреварата, за да избегне яростните дебати с републиканците в Сената заради смъртоносното нападение срещу американското консулство в либийския град Бенгази.

Номинирането на Кери е било обсъждано с лидери в Конгреса, а консултациите между Белия дом и демократите в Камарата на представителите и в Сената се съсредоточават върху приемника в неговото сенатско кресло, съобщиха източници, които са запознати с хода на консултациите, но не са упълномощени да коментират преговорите открито. Ако в играта бъде включено и сенатското място на Кери, това би подобрило перспективите пред неотдавна загубилия изборите сенатор републиканец Скот Браун да се завърне в Сената.

В същото време Обама обмисля варианта да номинира един от бившите колеги на Кери в Сената, републиканеца Чък Хейгъл, за най-високия пост в Пентагона.

С избора на Кери Обама ще затвори един политически кръг. През 2004 г. претендентът за Белия дом Кери бе този, който помоли до голяма степен неизвестен дотогава сенатор от Илинойс да произнесе основната реч на конгреса на демократите в Бостън и по този начин изведе Обама на националната сцена. Кери изгуби президентските избори от Джордж Уокър Буш. Четири години по-късно Обама бе вече претендентът за Белия дом, поел щафетата на провалилия се Кери.

Колеги на Кери и от двете партии твърдят, че неговата кандидатура ще бъде сигурно и много бързо одобрена, което е още един забележителен обрат. Преди осем години републиканците осмяха Кери, наричайки го човек, който се носи по течението, непрекъснато мени позициите си, след като той се опита и не успя да измести Джордж Буш от Белия дом.

“Ако бъде номиниран, той ще донесе на новия си пост цял свят от натрупан опит. Той е човек, който определено разбира законодателния процес и според мен ще бъде човекът, с когото Конгресът би искал да работи по много позитивен начин”, заяви сенаторът Боб Коркър от Тенеси, който е на път ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване