12/19/12 10:44
(http://www.klassa.bg/)

Латинска Америка: надежди и планове

Корпорация «Ростехнологии» и бразилската компания „Odebrecht Defensa e technologia” подписаха меморандум за технологическо партньорство, който предвижда създаване на смесено предприятие за производство на хеликоптери, морска техника и средства за противовъздушна отбрана (ПВО).

Русия продължава да засилва влиянието си на пазара за оръжия в Латинска Америка, който по-рано беше практически затворен за руските производители.

Няколко дни преди новината за създаване на смесеното предприятие стана едно друго събитие, което може да се нарече „знаково” – компания „Хеликоптери на Русия” подписа първия износен контракт за продажба на хеликоптери Ка-62 за бразилската авиокомпания „Atlas Taxi Aereo”. Последната днес използва американски хеликоптери S-76 и руски Ми-171, а през 2014-2016 година ще получи 7 машини Ка-62. В контракта вече е включен опцион за продажба на още 7 машини. Доставките на Ми-171 и на други модификации на Ми-8 вече не учудват никого, докато появата на лекия Ка-62 на пазара, окупиран от американски и европейски фирми, не е за подминаване. Но при това продажбата на Ми-171 на Бразилия ще продължава.

Към руски хеликоптери и системи за ПВО проявява интерес и Аржентина, макар че по икономически мащаби тя не е настроена към солидни покупки. Продажбата на руска военна техника за тази страна се ограничава с малко количество хеликоптери Ми-171Е, които се използват, по-специално, за полети от Аржентина за Антарктида.

Днес от повечето страни на Латинска Америка не чакаме големи покупки на руски оръжия, както поради отсъствие на явни външни заплахи, така и по силата на икономическото положение, което би могло и да е по-добро.

През близките 10-20 години Латинска Америка по обеми покупки на руско оръжие сериозно ще отстъпва на Азия. При условие на запазване на сътрудничеството с Венецуела на сегашното равнище, руският военен износ на региона едва ли ще надхвърли ежегодния показател от 1–1,5 милиарда долара. При това здравословното състояние на Уго Чавес и неяснотата с приемствеността на властта във Венецуела ни карат да се замислим по въпроса за перспективите на сътрудничеството с тази страна. Освен това, в перспектива ще нараства конкуренцията от страна на Китай, ще се запазва влиянието на САЩ и Западна Европа.
Сключването на контрактите с Бразилия може да отвори големи перспективи, защото тя е заинтересована от получаване на достъп до най-нови руски технологии в аерокосмическата сфера, по-специално, към проекта за изтребител пето поколение. Освен това, плановете на Бразилия за обзавеждане на Военно-морските сили с атомна подводница също налага запознанство с челния чуждестранен опит в тази сфера и, както се вижда от примера на сътрудничеството между Русия и Индия, нашата страна е готова да предостави съответна информация.




















Иля Крамник


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване