12/19/12 11:53
(http://www.klassa.bg/)

Най-близката до нас звезда, подобна на Слънцето, е приютила 5 планети

Тау Сети, най-близката д Земята звезда, подобна на Слънцето, е приютила в орбитата си 5 планети, една от които е в обитаемата зона, където може да има течна вода, съобщиха астрономи, цитирани от Би Би Си. Квинтетът е бил открит сред съществуващи данни за търсене на планети. Така Тау Сети се присъединява към Алфа Кентавър, която също е близка звезда, приютяваща в орбитата си планети. И в двата случая те са били открити не чрез „шпиониране“ с телескоп, а с проучване на трудно уловимото влияние, което оказват върху светлината на техните звездни домакини. При гравитационния танц на дадена планета около нейната звезда планетата извършва по-голямата част от движението, но и звездата леко се привлича и отдалечава от нея. Именно тези неуловими движения на звездата могат да бъдат открити като леки изменения в цвета й, който виждаме от Земята. Но светлината се променя и поради други причини, тоест е необходимо да се отдели специфично планетарното влияние от целия този „шум“. Хю Джоунс от Университета на Хъртфордшир и колегите му са рафинирали именно това „моделиране на шума“, за да отделят влиянието на планетите, като по този начин са успели да видят и най-малките сигнали, криещи се в данните, като са започнали с Тау Сети.
Планетите в квинтета имат от два до шест пъти по-голяма маса от Земята. Една от тях, кръстена HD 10700e, е на половината разстояние от Тау Сети в сравнение с това, на което се намира Земята от Слънцето и понеже звездата й е малко по-малка от Слънцето, това я поставя в така наречената обитаема зона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване