12/20/12 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Майкъл Блумбърг неуморно издига глас за контрол на оръжията

Франс прес

Майкъл Блумбърг призовава в Туитър към дискусия за оръжията

След клането в Нютаун, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг неуморно издирва нови и нови начини да се включи в дебатите за оръжията, все повече (но докога?) разгарящи се в САЩ: пуска туитове, прави изявления, подписва петиции и на висок глас призовава президента Обама да премине към действия.

Седемдесетгодишният Блумбърг - милиардер, без колебание финансиращ с лични средства каузите, в които вярва, отдавна брани пламенно идеята за по-строга законова регламентация, засягаща оръжията.

След всяко съобщение за стрелба и жертви тук или там кметът коментира и гневно заклеймява “епидемията от въоръжено насилие”.

Трагедията в Нютаун, завършила с 26 убити, сред които 20 деца от подготвителния клас в началното училище “Санди Хук”, според Блумбърг обаче е “безумие”, надхвърлящо всички граници.

Избран като независим и приключващ догодина своя трети и последен мандат като кмет на Ню Йорк, той се надява да превърне случая в “преломна точка”, при все че войната между демократи и републиканци в Конгреса никак не е добре дошла за целта.

Заедно с ред други кметове на големи градове като своя колега от Чикаго Рам Емануел и градоначалника на Лос Анджелис Антонио Вилярайгоса той изпрати във вторник открито писмо до Конгреса и президента, което ги приканва да вземат “незабавни” мерки.

Асоциацията на кметовете срещу незаконните оръжия, чийто съучредител е Блумбърг, наброява вече над 700 членове; сдружението предлага на посетителите на сайта си да подпишат петиция под наслов “Искам план, който да сложи край на оръжейното насилие”. В текста се изтъква, че ако нещата продължат с днешното темпо, до края на втория мандат на Барак Обама “над 48 000 американци ще загинат от огнестрелни оръжия”, без да се броят самоубийците.

Часове след разстрела в “Санди Хук” Блумбърг вече бе влязъл в Туитър. “Президентът Обама изпрати искрени съболезнования до семействата от Нютаун. Страната обаче има нужда той да изпрати законопроект в Конгреса”, заяви нюйоркският кмет.

“Касапницата в Нютаун, Кънектикът, е трагедия, непонятна за разума. Съчувствените думи обаче не са достатъчни”, настоя той.

Оттогава Блумбърг настойчиво и енергично разпраща това послание из социалните мрежи, отправя го от телевизионни студиа, събра дори пресконференция в Ню Йорк, на която присъстваха 34 оцелели след кървави инциденти със стрелба.

“Всеки ден убиваме по 34 американци, повече, отколкото загинаха във Вирджинския технологичен университет” (32 застреляни и 17 ранени през април 2007 г.), заяви той и подчерта, че нищо не се променя, а виждаме все нови кървави драми.

“Работата на президента е да ръководи”, наблегна кметът. “Казват ми, че Конгресът няма да приеме един закон, от който страната отчаяно се нуждае. Може и тъй да е. Но работата на президента е да внесе законопроекта и да се бие за него, дори ако не сполучи”, подчерта Блумбърг. И заяви, че според него успехът все пак е възможен.

Блумбърг, който има собствено мнение по въпроса, омаловажи значението на оръжейното лоби - Националната оръжейна асоциация (НОА), която го мрази; Блумбърг обаче май се гордее с това.

“Тяхната цел номер едно в изборите (за президент) бе да не допуснат втори мандат на Обама. Доколкото зная, той спечели”, добави нюйоркският градоначалник, развенчавайки “легендата”, според която “човек не може да се бори срещу тях”.

По време на изборите през ноември Блумбърг дари милиони от личното си състояние, за да подкрепи кандидати, споделящи идеите му. По-специално четирима членове на долната камара и един сенатор - съперници на кандидати, подкрепяни от НОА. Четирима от петимата спечелиха, хвали се той.

И независимо как се развият нещата, Блумбърг ще продължи в същия дух, дори щом приключи кметският му мандат. “Следващия път ще направя повече”, увери той пред обществената телевизия Пи Би Ес.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване