12/20/12 12:43
(http://radiomilena.com/)

Откриха бюст-паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/

201212201329181 Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/

Сбъдват се мечтите на поколения граждани на Поморие, които искаха да развеят националния флаг, да положат венци и цветя пред паметник на български национален герой.
Това вече е възможно и тук, в градината на квартал ”Св. Георги” до сградата на читалище „Светлина”.
С гордост и самочувствие, граждани и гости на Поморие ще могат да сведат глава, да помълчат и да отдадат частица от своята признателност на една от най-великите личности от българската история – Христо Ботев“. Човекът, който се бори срещу поробителите самоотвержено и всеотдайно, както със сабя, така и с перо.“
С тези думи на секретаря на читалище „Светлина“ започна краткото тържество по повод откриването на бюст-паметник на Христо Ботев в мразовития 20-ти декември.
Уроците на миналото са усвоени от младите наследници на Свободата, талантливите скулптури – Милен Каменов и Христо Димитров. И двамата са родени през 1985 година. Завършват през 2008 година „живопис и скулптура” във ВТУ”Св.Св.Кирил и Методий” – Велико Търново и още същата година-2008 правят дарение за община Поморие – скулптурната композиция „Игра”, разположена на крайбрежния булевард „Яворов” в Поморие.
Милен Каменов е от Враца, той печели 1-ва награда за скулптура в националната изложба ”Земята на Ботев”, награда за най-оригинална идея на община Враца за скулптурата”Слънчев часовник”. Негова е и скулптурата в манастирски комплекс Рупите „шепот на Светия дух”
Христо Георгиев е от Поморие, участвал е в художествени пленери и редица изложби в Поморие, региона и страната. Двамата творци заедно правят бюст паметник на Васил Левски , който бе открит на 4 юни тази година в центъра на Поморие, вече са направили и бюст-паметник на Алеко Константинов, който също ще бъде открит скоро, а днес беше открит и бюст – паметник на Христо Ботев.
По време на откриването присъстваха областният управител Константин Гребенаров,
Боян Ботйов, правнук на Христо Ботев и председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“, председателят на Общински съвет – Поморие д-р Милена Енева, общ. съветници, сружители от общ. администрация и жители на общината.
Кметът Иван Алексиев, който е и възложител на проекта, откри бюст -паметника заедно с двамата склуптори.

„Днес е Игнашден, който влезе в този дом така ще бъде и годината. В нашия дом – гр. Поморие влезе един Велик българин – Христо Ботев. Надявам се да спазваме заветите на Ботев и Левски, да бъдем добри граждани на тази страна и да следваме примера на Великите българи“, заяви пред откриването кметът Иван Алексиев.

Директорът на ОУ” Хр. Ботев” г-жа Кр. Цветкова символично вгради пред паметника на Хр. Ботев пръст от лобното място, донесена от участниците на 62 – рия Национален поход „От Козлодуй до Околчица” през 2008г.

Директорът на ОУ” Хр. Ботев” г-жа Кр. Цветкова символично вгради пред паметника на Хр. Ботев пръст от лобното място, донесена от участниците на 62 – рия Национален поход „От Козлодуй до Околчица” през 2008г.

В края на тържеството всички присъстващи поднесоха венци и цветя

Програмата продължи с тържество на учениците от ОУ „Хр. Ботев”- гр. Поморие.

Пълен видеозапис може да гледате тук:

Хр. Ботев се ражда в семейството на Иванка и Ботьо Петкови, които имат още девет деца – първородният от тях е Христо, имат дъщеря Ана, Петър, Стефан, Кирил и още четири, рано починали деца.
От тях единствено Кирил оставя потомство – Тук присъстващият Боян Ботйов е негов правнук. Роден е на 3 март 1960 в София. От малък се интересува от възрожденска история и е задълбочен изследовател на поета, превеждан на 35 езика.Завършил е специалност „История” в Софийския университет, а от 13 години е председател на Общонародна Фондация „Христо Ботев“. Днес той е сред нас, за да участва в паметното събитие за град Поморие – откриването на бюст паметник на великия поет-революционер. С него ще се сложи началото на националните чествания по случай 165 годишнината от рождението му, през 2013г.

 Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/

bookmark Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/svejo Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/google Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/delicious Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/stumbleupon Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/facebook Откриха бюст паметник на Хр. Ботев в Поморие /видео/Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване