12/22/12 00:48
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция и Турция се сблъскват в Егейско море

в. Етнос

Балансът на военноморските сили в Егейско море се преобръща напълно, докато Гърция остава хваната в мрежите на икономическата криза, а гръцкият корабостроителен сектор не може да се справи с огромните си проблеми.

В същото време Турция се въоръжава с бързи темпове, превръщайки се в мощна регионална сила като подкрепя местното си производство. С финализиране на програмата за строителството на осем корвета в периода 2015 г. - 2020 г., Турция съобщи, че ще реализира друга колосална програма за строителството на осем фрегати с общ бюджет седем милиарда долара.

Поръчката ще бъде възложена на местни корабостроителници, които ще си сътрудничат с една от международните отбранителни компании - американската Локхийд Мартин (Lockheed Martin), британската БАЕ системс (BAE Systems) и испанската Навартия (Navartia). Чужденците ще предоставят на Анкара нужната технология по отношение на оръжейните системи и електрониката. Местна компания ще разработи противовъздушен радар.

Показателен е фактът, че Турция смята тази програма да е последната, която ще изисква чуждестранно участие. В бъдеще всички основни програми ще бъдат разработвани и реализирани от местната отбранителна индустрия.

Изпълнителният комитет за отбранителна промишленост на Турция съобщи, че фрегатите с противовъздушни системи са нужни за защита срещу оръжия, изстрелвани от самолети или от други платформи. Те ще се използват за контрол, навременно предупреждение и разпознаване на чужди цели, сухопътни войни и войни с подводници…

Плановете на Анкара предвиждат новата програма за строителство на военни кораби да е приключила през 2023 г., за да съвпадне с отбелязването на 100-годишнината от създаването на турската република.

Двете турски програми поставят открит въпроса как ще отговори Гърция на увеличените изисквания за сигурност, главно заради възможното откриване на залежи на петрол и природен газ южно от остров Крит. Вече е ясно, че разликата между отбранителните разходи на Гърция и Турция отново става голяма в полза на Анкара, особено след 2009 г. поради икономическата криза. Тази констатация поставя важен въпрос за Гърция. Ще може ли министерството на отбраната да изготви една активна програма за реформи в посока по-доброто използване на наличните ограничени средства или ще продължи да следва политиката на постепенно умъртвяване на основните дейности, което подронва оперативните способности на въоръжените сили?

Кризата е шанс сега да се предприемат необходимите инициативи за преразглеждане на приоритетите. Тъй като планът е нужен, правилното изпълнение на програмата е наложително, тъй като в близкото минало много решения останаха само на хартия. И това сега се плаща от работещите с намаляване на заплатите и обезщетенията им.

За разлика от Турция гръцката отбранителна индустрия от дълго време е в застой, в резултат на което сега е изправена пред разруха и свиване без възможност да бъде подкрепена по традиционния начин чрез възлагане на поръчки. Гръцките въоръжени сили вече не могат да поръчват дори винтче….

Ситуацията става още по-трагична заради промените, налагани в рамките на Европейския съюз. Над компанията Гръцки отбранителни системи (ЕАС) вече виси изискването на Европейската комисия за пълно изясняване на националните планове във връзка с новия режим на работа, както и за начина на приватизация и особено на отделяне на производствената от непроизводствената част на компанията.

Допълнително забавяне в изпълнението на изискването може да доведе до обвинение от страна на ЕК за държавно субсидиране на компанията, което ще затрудни приватизацията й и ще доведе до пълна финансова безизходица. Подобна беше ситуацията и с корабостроителницата Скараманга.

От сравнението на военноморските сили на Турция и Гърция се разкрива турското превъзходство по отношение на притежаваните модерни подводници, фрегати, платформи за изстрелване на ракети, всякакви средства за патрулиране в морето, кораби за сухопътни и морски операции. Турското превъзходство по отношение на военно-въздушно сътрудничество е почти пълно. Големият брой фрегати, с които разполага Анкара (16), е заплаха за морските сили ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване