12/22/12 00:50
(http://e-vestnik.bg/)

Испанците затягат коланите за поредната кризисна Коледа

Франс прес

Обяд в Мадрид. Снимка: брито

Светещи гирлянди и глинени фигурки от рождественски сцени оживяват коледния пазар на историческия мадридски площад “Пласа майор”. Но нито празничната атмосфера, нито наплива в магазинчетата за халва могат да прикрият кризата, която и тази година принуждава испанците да затегнат коланите.

“Тази година ще похарча по-малко”, казва в потвърждение на това 51-годишната Палома Мартин, която работи в здравеопазването. “Сега имам работа, но не знам дали ще имам и през януари. Закриват се толкова много държавни предприятия и институции”.

Всеки четвърти испанец в активна възраст е безработен. Времената са трудни и за онези, които имат работа, мерките за строги икономии помрачават и техните празници - чиновниците няма да получат коледна премия, повишаването на данък добавена стойност вдигна цените, индексацията на пенсиите е по-ниска от предвиденото…

“Преди няколко години човек можеше да отдели 300-400 евро за коледни подаръци. Тази година бих се учудила, ако похарча повече от 100 евро”, споделя 20-годишната касиерка Ноелия Серано, разхождайки се между сергиите.

“Ефектът от кризата ще се почувства ясно тази година в почти всички испански домакинства”, подчертава Хайме Кастельо, преподавател по маркетинг в търговското училище “Есаде”.

След пет години криза разходите за коледните празници ще паднат с близо 40 процента, изчислява той: “Слязохме от близо 1000 евро разходи на домакинство през 2007 г. на около 600 евро”. Според федерацията на потребителите FUCI за пет години разходите за Коледа са се свили с 49 процента - на 514 евро.

Това ще принуди испанците да променят навиците си: “Двадесет и пет процента от семействата ще трябва драстично да ограничат бюджета си”, обяснява Хайме Кастельо. По-заможните от тях, които ще изхарчат около 600 евро, ще използват парите си по много по-разумен начин”.

При новите изчисления гастрономията си остава приоритет: “Коледа се празнува семейно, около масата”, казва Кастельо.

Приготвяна с бадеми и яйчен жълтък, испанската нуга “турон” е класика на трапезата за празниците, които продължават до 6 януари - Богоявление. Намираме я във всякакви разновидности на площ от няколко квадратни метра в “Каса Мира” - сладкарска къща, създадена през 1855 г. и пълна с клиенти дни преди Коледа.

Кризата обаче се усеща и тук: “Каса Мира” е намалила производството си от около 10 тона турон от преди кризата на 8,5 -9 тона тази година. “Не сме увеличавали цените от три години”, отбелязва управителката Амелия Алмодовар. И то при увеличения ДДС, който предприятието предпочита да поеме, за да не отблъсне клиентелата.

Недалеч от витрината с лакомства няколко десетки души търпеливо чакат в студа, за да спазят друга важна коледна традиция - да си купят “десимо”, билет за прочутата испанска коледна лотария “Ел Гордо”, който струва 20 евро, с надежда да спечелят голямата печалба.

Дали от суеверие или привързаност към традицията, те избират магазина “Доня Манолита”, известен с това, че няколко пъти в него е продаден печелившият билет.

На 22 декември всяка година детските гласчета на учениците от бившето сиропиталище “Сан Илдефонсо” в Мадрид викайки, обявяват резултатите от тиража, отбелязвайки настъпването на празниците.

“Това е заложено в ДНК-то на испанците”, казва търговският директор на националната лотарийна компания Хуан Антонио Гаярдо. Тази година засега продажбите са сходни или малко по-ниски от миналогодишните, обяснява той.

Предприятието предвижда приходи от 3,6 милиарда евро, 70 процента от които се раздават като награди. Това прави 2,52 млрд. евро, което превръща испанската лотария в една от най-щедрите в света, макар че билет от лотарията може да спечели до 400 000 евро.

Традицията е устойчива, но влиянието на кризата се чувства и тук: “От 2008 г. насам продажбите са спаднали с около 3,5 процента”, казва Гаярдо.

Безработният от година 35-годишен Кико Виляр чака реда си пред “Доня Манолита”. “Никога не съм играл на лотария, но ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване